Bursa: Alaaddin-i Mısri Türbesi

Alaaddin-i Mısri Türbesi; Bursa’nın İznik İlçesi, Eşrefzade Mahallesi, Atatürk Caddesi, Alaaddin Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

İznik’i fetheden Orhan Gazi’nin ilim ve din eğitimine önem verdiği, Osmanlıların ilk Medresesini oğlu Süleyman Paşa adına inşa ettirdiği ve burada bir çok bilim adamı yetiştiği bilinmektedir. Alaaddin-i Mısri Süleyman Paşa Medresesi’nde dersler vermiş, bir çok gencin eğitimine katkıda bulunmuştur.

Adını taşıyan Alaaddin-i Mısri Sokağındaki Türbe, doğu-batı uzantılı dikdörtgen planlı bir yapı içinde ve üzeri ahşap çatı ile örtülü iken, günümüzde sadece duvarları görünmektedir. Türbe yoldan 0.90 m aşağı seviyededir. Biriket duvarlarla çevrilmiş olan saha 4.55 m kuzey-güney, 7.45 m doğu-batı uzantılıdır.

İçinde üç tane kitabeleri belirlenemeyen sanduka yer almaktadır. 1 no’lu sandukanın başucu 1.40 m, ayakucu 1,05 m, uzunluğu 2,68 m ve kalınlığı 0.21 m olan duvarla çevrelenmiştir. Duvar yüksekliği 0.45 m’dir. Doğu-batı uzantılıdır.

2 no’lu sanduka kuzey duvarına bitişik doğu-batı uzantılıdır. Kısa boylu olup, sekiz satırlık bir kitabesi vardır. Diğer sandukaların uzunluğu 3.55 m, eni 1.33 m’dir. Başucunda dört adet antik sütun parçaları, ayak ucunda girlantlı lahit parçası vardır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir