Burdur: Veli Dede Türbesi

Veli Dede Türbesi; Burdur’un Yeşilova İlçesi, Onacak Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Köy dolmuşları ile ulaşım mümkündür.

Köyün tarihinin çok eski olduğu söylenmektedir. Adının ise, burada medfûn Velî Dede’yi ziyarete gelenlerin, hastalıklarına şifa, dertlerine deva, dileklerine de karşılık bulduklarından, “Onacak” konulduğu ifade edilmiştir.

Bu kelimenin, “Onmak”tan geldiği sanılmaktadır. Mânâsı da, “İyileşmek, iyileştirmek, mesut, bahtiyar, saadet” demektir. Burdur’da, “Başı ondu veya, başı onmadı,” tabirinin de buradan neşet ettiği tahmin edilmektedir. Bilhassa Onacak’ta, delilerin ve ruh bozukluğu olanların tedavi edildiği tekkenin, harabeleri mevcuttur.

Onacak Köyü’nde bulunan türbenin kapısının yanındaki nişten, Selçuklu binalarında kullanılan tuğlalardan anlaşıldığına göre, yine tahminen sekiz asırlık bir mazisi olabileceği söylenmektedir.

Türbe’nin Velî Dede’ye ait olduğu rivayeti gerçek sayılacak kadar yaygındır. Köyün fazla sulak oluşu, Velî Dede’nin burada keramet göstererek, asası ile su çıkarmasına atfedilmektedir. Velî Dede, türbenin içerisinde, sol tarafta, üstü yuvarlak bir mezar içinde yatmaktadır. Türbe sekiz köşelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir