Burdur: Hecin Dede Türbesi

Hecin Dede Türbesi; Burdur’un Merkez İlçesi, Akın Mahallesi, Dokumacılar Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Hecin Dede Camii’nin bitişiğindedir. 40 metrekare etrafı biriket duvarla çevrili içerisinde üzüm asmaları bulunan bahçedir. Bu sahanın aynı zamanda bir kabristan olduğu ve içerisinde Hecin Dede’den başka kabirlerin de bulunduğu çevre sakinleri tarafından ifade edilmektedir.

Hecin Dede’nin kabrinin üzerinde herhangi bir tarihi doku ya da kitabe yoktur. Türbenin giriş kapısının yanına konulan kitabe ise zannedildiğinin aksine Hecin Dede’ye ait değil bu camii yaptıranlardan biri olan Dibaşızade Mustafa Efendi’ye aittir.

Kitabe’de şöyle yazmaktadır: Hüvelbaki 12 Mayıs sene 1318 Beni kıl mağrifet ya Rabbi Yezdan Bi hakkı arşı azam nur-i Kur’an Gelup kabrime ziyaret eyler ihvan İdeler ruhuma bir Fatiha ihsan Dibaşızade el-hac şeyhu’l-huffaz Hafız Mustafa Efendi Ruhuna Fatiha Hecin Dede’nin kimliği ve hayatı hakkında fazla bilgi sahibi olmamakla birlikte 17. yüzyılda yaşamış Kemali isimli bir şairin uzun bir şiirinin bölümünde Hecin Dede’den bahsettiğini görüyoruz.

“Burdur ilin görmek gerek Her yanların bilmek gerek Burada medfun gaybi dede Sergaziyen Hecin Dede” Bu şiirdeki Sergaziyen ifadesinden Hecin Dede’nin Burdur’a ilk yerleşen Türkmenlerin itibar ettikleri alperen bir kişi olduğu anlaşılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir