Brezilya’da 39 Kişiye “Darbe” Suçlaması

Brezilya Başsavcılığı, eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yanlılarının baskınına yönelik soruşturma kapsamında 39 kişiye “darbe yapmak”, “silahlı bir suç örgütü ile iltisak”, “kamu malına zarar” ve “demokratik hukuk devletini şiddet yoluyla yıkma girişimi” suçlaması yöneltti.

Brezilya’da 8 Ocak’ta Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binalarına yönelik baskınlara ilişkin soruşturma devam ediyor.

Brezilya Başsavcılığı, eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yanlılarının baskınına yönelik soruşturma kapsamında 39 kişiye “darbe yapmak”, “silahlı bir suç örgütü ile iltisak”, “kamu malına zarar” ve “demokratik hukuk devletini şiddet yoluyla yıkma girişimi” suçlaması yöneltti.

The Guardian’ın haberine göre, Başsavcılık ayrıca Kongre’yi basıp yağmalamak ile suçlanan 39 kişinin “önleyici bir tedbir olarak” tutuklanmasını ve binada meydana gelen hasarın tazmini için 7,7 milyon dolar değerindeki mal varlıklarının dondurulmasını talep etti.

Brezilya Başsavcılığının konuyla ilgili dün (17 Ocak) yaptığı yazılı açıklamada sanıkların kimliği açıklanmadı.

Savcılığın açıklamasına göre, Kongre binasını basan sanıklar “şiddet ve ciddi tehdit kullanarak demokratik hukuk devletini ortadan kaldırmaya, anayasal yetki kullanımını önleme veya kısıtlamaya” çalıştı: “Saldırının nihai amacı (…) alternatif bir hükümet rejimi kurmaktı.”

Öte yandan, saldırganlara “terör” suçlaması yöneltilmedi. Brezilya kanunlarına göre, bu suçlamanın yöneltilebilmesi için ırk, etnisite veya din temelli bir yabancı düşmanlığı veya önyargı durumunun olması gerek.

Brezilya Başsavcılığı suçlamalara ilişkin dosyayı Yüksek Mahkeme’ye gönderirken, binlerce kişinin katıldığı Kongre baskınıyla bağlantılı olarak başka şüphelilere de suçlama yöneltilmesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

Ordudan müdahale talebiyle slogan atan Bolsonaro yanlısı gruplar, polis bariyerini aşarak 8 Ocak’ta Kongre binasına girmişti.

Aşırı sağcı Bolsonaro yanlısı protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ile müdahale eden polis, grupların daha sonra devlet başkanlığı ve Yüksek Mahkeme binasına zorla girmesine engel olamamıştı.

Güney Amerika’nın en büyük ülkesi olan ve nüfusu 212 milyonu aşan Brezilya’da 30 Ekim 2022’de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde ülkeyi iki dönem yöneten sol görüşlü eski Devlet Başkanı Lula yüzde 50,9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde silahlı kuvvetleri Lula’nın devlet başkanlığı görevini devralmasına karşı müdahaleye çağırmıştı.

Ülkede Cumhuriyetin ilanının 123. yıl dönümü olan 15 Kasım’da Bolsonaro yanlıları, başkent Brasilia, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Recife ve Belen şehirlerinde orduyu Lula da Silva’ya karşı müdahaleye çağırıp askeri karargahların yakınında gösteriler düzenlemişti.

Brezilya’da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan eski Devlet Başkanı Lula da Silva, 1 Ocak 2023’te parlamentoda yemin etmişti.

(Kaynak: Bianet)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir