Borsa, Rekor Oranda Yatırımcı Kaybetti

Aralık ayında bir önceki aya göre Borsadan 562 bin 115 yatırımcının çıktığı gözlemlendi. Borsada yatırımcı sayısının 8,6 milyon ile rekor kırdığı ekim ayına kıyasla bakıldığında ise 912 bin yatırımcının borsadan vazgeçtiği izlendi.

2023 sonu itibariyle borsada yatırımcı sayısı 7 milyon 643 bin 867 olarak kaydedildi. Borsada yatırımcı sayısı 2021 yılında 2 milyon eşiğini, 2022 yılının sonunda ise 3 milyon eşiğini geride bırakmıştı.

Mevduat faizlerindeki yükseliş ivmesi devam ederken, Borsadaki yatırımcı sayısındaki azalma da hız kesmeden sürdü.

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre Aralık 2023 itibariyle pay senedi yatırımcı sayısı 7 milyon 643 bin 867 olarak kaydedildi. Böylelikle bir önceki aya göre borsadan 562 bin 115 yatırımcının çıktığı görüldü. Bu aylık bazda rekor yatırımcı çıkışına işaret etti.

BloombergHT’de yer alan habere göre; Borsada yatırımcı sayısının 8,6 milyon ile rekor kırdığı Ekim ayına kıyasla bakıldığında ise 912 bin yatırımcının borsadan vazgeçtiği izlendi.

Borsada yatırımcı sayısı 2021 yılında 2 milyon eşiğini, 2022 yılının sonunda ise 3 milyon eşiğini geride bırakmıştı.

Halka arzların hızlandığı 2023 yılında ise yatırımcı sayısında her ay hızlı artışlar yaşanmıştı. 2023 yılında 54 şirketle rekor halka arz gerçekleşmişti. Bununla birlikte yılın sonlarına doğru sıkılaşma döngüsünün yansımasıyla mevduat faizlerindeki yükseliş ivmesi yatırımcılara getiri konusunda yeni bir yol açmıştı.

Uzmanlar, “halka arzlardan kazanç sağlamak için borsaya giren küçük yatırımcıların, hem arzlar azaldığından hem de ufak getiriler sonrasında umduklarını bulamadıklarından borsadan çıkmayı tercih ettiğini” anlatmıştı.

İkinci önemli neden olarak yüksek mevduat faizlerine işaret eden uzmanlara göre, mevduattaki yüksek getiri borsaya yeni girişleri engelliyor.

Yılın son haftası özelinde öne çıkan nedenlerden biri de, Noel tatili nedeniyle yurt içinde kurumsal yatırımcıların işlemlerinin devreden çıkması dolayısıyla oldukça düşük bir işlem hacminin olmasıydı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir