Bitlis: Ulu Camii

Ulu Camii; Bitlis’in Merkez İlçesi, Zeydan Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Bitlis kalesinin doğusunda yer alan camii 1150 yılında Ebu’l Muzaffer Muhammed tarafından yaptırılmıştır. Ulu caminin dış cephesinde dikkat çeken bir süslemesi bulunmamaktadır. Yapının dikkat çeken süsleme öğelerinden birisi minare üzerinden toplanmıştır.

Yapı çeşitli onarımlar geçirmiş olup en esaslı ilk onarımını 1651 yılında yaşamıştır. 1916 Rus işgalinde zarar gören eser, 1960’da yıldırım düşmesiyle minaresi petek kısmına kadar yıkılmıştır. Yapının son onarımı yakın bir tarihte gerçekleştirilmiş olup yapılan arkeolojik kazı çalışmalarıyla avlusu ortaya çıkarılmış ve avlu bölümü eklenmiştir.

Ulu Camii bölgede yoğun olarak kullanılan kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Doğu-batı doğrultusunda uzanan dikdörtgen bir plan şemasına sahip olup mihrap önü kubbeli ve mihraba paralel 3 sahınlı bir plan özelliği göstermektedir. Mihrap önü dışında diğer bölümle beşik tonoz ile kapatılmıştır. Üst örtüyü taşıyan kemeler ise haç kesitli ayaklar üzerine oturmaktadır. Yapı üst bölümde kırma bir çatı ile kapatılmıştır.

 

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir