Bitlis: Memi Dede Mescidi ve Türbesi

Memi Dede Mescidi ve Türbesi; Bitlis’in Merkez İlçesi, Muştakbaba Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Şehrin güney tarafından girişindeki yamaçta bulunan mescidin kitabesi, içindeki türbe kısmı ile ilgilidir. Kitabede, H.980 (M.1572) tarihinde Ahmet Yunus adlı bir zatın yaptırdığı belirtilmektedir. Mescidin de aynı veya yakın bir tarihte yapıldığı tahmin edilmektedir.

Memi Dede Mescidi kuzeyinden bitişik olduğu türbesi ile L şeklinde bir plana sahiptir. Zaviye nin yarısı mescit yarısı türbe olarak düzenlenmiştir. Mescidin biri doğuda diğeri kuzey doğu da iki açıklığı bulunmaktadır. Bunlardan doğu kenardaki içe doğru peşli bir penceredir. Kuzey doğudaki açıklık ise her iki yanda derin nişler içine alınmış bugün türbeye açılan kapıdır.

Türbe ve mescit tonozlarla örtülmüştür. Fakat tonoz yönü mescit tonozuna dikey gelecek şekilde düzenlenmiştir. Mescidin güney duvarında yarım silindirik mihrap nişi ,sağında küçük bir dikdörtgen penceresi türbe kısmının ise doğu kenarda iki küçük dikdörtgen penceresi bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir