Bitlis: Kureyşi Camii

Kureyşi Camii; Bitlis’in Merkez İlçesi, Zeydan Mahallesi, Kureyşi Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Camii, kitabesine göre H.1225 (M.1810) da tamir görerek şimdiki durumunu almıştır.

Yapının ek kısımları hariç ana yapı düzgün bir plana sahiptir. Camiye doğu kenarda bulunan merdiven ile çıkılmakta ve doğu yanında çıkıntı teşkil eden yekpare taş kemerli bir kapısı bulunmaktadır.

Bugün üstü kapalı olan kuzeydeki dar bir kapı ile ibadet mekanına girilmektedir. İbadet mekanının ortasında bulunan ve düzensiz kalın bir paye ve bu payeyi beden duvarlarına birleştiren kemerlerle dört bölüme ayrılan ibadet mekanının her bölümünün üzeri sivri beşik tonozla örtülmüştür.

Camiinin kıble duvarı yanından geçen yol duvarların kısmen peşli olarak yapılmasına sebep olmuştur. bu nedenle güneydoğu bölümünde kalan mihrap kuzeydoğu köşeye doğru dönüktür.

Kademeli nişler ortasında yarım silindirik mihrap nişi sadedir. Kuzey doğu köşesinde yer alan minare kare kaideye oturur. minare gövdesinde kiremit rengi bilezikler yer alır. Kesme taştan inşa edilen camii dıştan düz damla örtülmüştür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir