Bingöl: Yeldeğirmeni Kilisesi

Yeldeğirmeni Kilisesi; Bingöl’ün Adaklı İlçesi, Yeldeğirmeni Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Köy dolmuşları ile ulaşım mümkündür.

Köydeki tescilli çeşmenin 25 m kadar kuzeyinde yer alan kilise 3 neflidir. Giriş kapısı batıda olup orijinal kapısı sökülmüştür. Kısmi tahribata rağmen kemerli olduğu belli olan giriş kapısı üzerinde küçük, kavisli bir pencere vardır. Kapı ile pencere arasında hafif kabartılı bir haç işlenmiştir. Eğimli bir arazide bulunduğundan ve kuzey duvarlarının yarıdan fazlası toprak altında olduğundan toprağa gömülü gibidir. Bazı kısımlarda ise aşınmadan dolayı temel taşları görünmektedir.

Köşeleri düzgün kesme taştan, diğer kısımları yonu taşlardan yapılmıştır. Güney cephesinde üç, doğu ve batı cephelerinde birer küçük mazgal penceresi vardır. İç kısımdaki kemerli bölümler de kesme taştandır. Taş semerdamçatılı olup çatı hizası dışa taşkın silmelidir. Doğu cephesindeki arka duvarının önünde dikdörtgen prizma formlu, üzerleri değişik kabartma motiflerle süslü iki mezar taşı vardır. Kitabe veya herhangi bir yazıt ya da bezemeye rastlanmamaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir