Bingöl: Şeyh Ahmet Türbesi

Şeyh Ahmet Türbesi; Bingöl’ün Merkez İlçesi’ne bağlı Göltepesi (Çan) Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Köy dolmuşları ile ulaşım mümkündür.

Şeyh Ahmet zamanın büyük din alimlerinden idi. Yaşadığı dönemde yörede saygın bir kişi olarak halkın takdirini alan ve din eğitiminde ağırlığı hissedilen kişidir. Şeyh Ahmet Efendi H. 1301 (M. 1881) yılında vefat etmiştir. Çan Köyünün arkasındaki küçük tepeye defnedilmiştir.

Türbesi Ermeni ustaları tarafından daha sonradan yapılmış olup, yöremizin en önemli taş yapı mimarisi olarak varlığını günümüze kadar aynı şekilde sürdürebilmiştir. Türbesi köyün üst kısmında ağaçlar arasında güzel bir görünüm arz eder.

Türbe şehir merkezine 19 km. uzaklıkta taştan yapılmış, kubbeli, yaklaşık olarak yedi metre yüksekliğinde, yedi metre genişliğinde güzel bir yapıdır. Yapı kesme taş malzemeden inşa edilmiştir.Yapının içinde Şeyh Ahmet’e ait bir mezar sandukası bulunmaktadır. Bu sandukanın şahidesinde Şeyh Ahmet’in ölüm tarihi, künyesi ve yazının tarihi yer almaktadır

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir