Bingöl: Sait Yazıcı Evi

Sait Yazıcı Evi; Bingöl’ün Adaklı İlçesi, Bağlarpınarı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Köy dolmuşları ile ulaşım mümkündür.

Bağlarpınarı camisinin kuzeyinde bulunmaktadır. İki katlı taş yapının alt katı ahır, üst katı konut olarak kullanılmaktadır. Ahırın iç bölümü duvarlara bitişik 4 yarım sütun ve orta bölümünde yer alan 4 sütunla üç nefli olarak düzenlenmiştir.

Alt kat güney ve batı duvarların üst kısmında açılmış kemerli yapıya sahip 2’şerden toplam 4 mazgal pencere ile aydınlatılmaktadır. Dıştan tamamen düzgün kesme taş olan yapı içte kemer ve sütunları düzgün kesme taştan diğer kısımları ise yontu taştan yapılmıştır.

Alt kat olarak han görüntüsü içerisinde olan taşınmaza değişik zamanlarda ilaveler yapılmak suretiyle genişletilmiştir. Doğu kısmına ise yeni malzeme ile ekleme yapıldığından yapının özgün yapısı da bozulmuştur.

Yapım yılı kesin olarak bilinmemektedir. Birinci kat ile üst kat dıştan yatay silmeli bir profile ayrılmıştır. İçten alt kat tavanı özensiz ahşap hatıllarla kapatılmıştır. Yapı dıştan ise kırma çatı ile örülmüştür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir