Bingöl: İsfahan Bey Camii

İsfahan Bey Camii; Bingöl’ün Merkez İlçesi’ne bağlı Saray Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Köy dolmuşları ile ulaşım mümkündür.

İsfahan Bey Cami’nin üzeri çatı ile örtülü kare planlı olup, dış cephesi yeni malzeme ile sıvanmıştır. Köşe taşlarının düzgün kesme taşlardan, beden duvarlarının ise yontulmuş moloz taşlardan örüldüğü görülmüştür. Yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Daha önce de depremlerden zarar gören caminin tavanı beton tabla dökülmek suretiyle yenilenmiş olmakla birlikte son depremde bu kısımlar da zarar görmüştür. Caminin orijinal olduğu düşünülen minaresinin kaidesi kare planlı,gövdesi yuvarlak planlı, kaideden gövdeye geçiş ise pahlıdır. Camii minaresi de camii gibi oldukça hasarlı olduğu, minare gövdesinin bir kısmının yıkılmış olduğu , minarenin ayakta kalan kısmında ise çatlakların olduğu gözlemlenmiştir.

Şimdiye kadar birçok deprem geçirdiği ve onarıldığı için orijinal yapısını kaybeden yığma taş yapılı İsfahan Bey Camiinin Osmanlı mimarisinin izlerini taşıdığı, Çapakçur Beyi İsfahan Bey tarafından 1500’lü yıllarda inşa edildiği belirtiliyor. İsfahan Bey Camii Bingöl’de şehir merkezinde bulunan tek tarihi eser ve ilk cami olma niteliğini taşıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir