Bilecik: İnönü Şehitliği

İnönü Şehitliği; Bilecik’in Bozüyük İlçesi, Akpınar Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’ne 6 km uzaklıktadır. Köy dolmuşları ile ulaşım mümkündür.

Bölgeye hakim tepe üzerindeki şehitlik 1930 yılında yaptırılmıştır. Şehitliğin yaptırılması, bakımı ve korunması, Milli Savunma Bakanlığı’nca sağlanmaktadır.

Kurtuluş savaşlarımızda, Birinci ve İkinci İnönü Savaşları’nda şehit düşen kahramanların anısına yaptırılmıştır. 844 mezardan oluşmaktadır. Mezarlar duvarlarla çevrilmiştir. Orta yerde mermer bir platform üzerinde bir anıt dikilmiştir. Top mermileriyle süslenmiştir.

Bütününü çeviren yüksek bir duvarla çevrilmiştir. Çam ve Köknar ağaçlarıyla çevrilidir. Her yıl haziran ayında İnönü şehitleri anma törenleri yapılırdı. Törenlerin yapılacağı gün İstanbul ve Ankara istikametinden gelen posta trenleri Akpınar köyünde durur törenlere gelen yolcuları indirir.

Kortej halinde şehitliğe gidilirdi. Karayolu trafiğinin gelişmesiyle bu uygulamadan vaz geçilmiştir. 1981 yılından itibaren II. İnönü Savaşı’nın kazanıldığı 1 Nisan gününde anma törenleri yapılmaya başlanmıştır. Törenlere devlet yetkilileri ilden ve çevre ilçelerden gelen çok sayıda izleyiciler, gaziler katılır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir