Bilecik: İnhisar Mağarası

İnhisar Mağarası; Bilecik’in İnhisar İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’ne 1,5 km. mesafededir. Özel araçlarla ulaşım mümkündür.

İnhisar ilçesinden Eskişehir’in Mihalgazi ilçesine giden yoldan yaklaşık 1 km gittikten sonra yolun sağından toprak yol ayrılır. Toprak yoldan araç ya da yaya olarak yaklaşık 500 m tepeye doğru çıktığınızda mağaraya ulaşırsınız.

Mağaranın tam anlamıyla turizme açıldığı söyleyemesek de, meraklı gezginlerin sıkça uğradığı yerlerin başında geldiğini belirtebiliriz. İlçe merkezindeki İnkaya Tepesi’nin kuzey yamacında bulunan mağara 1,9 km uzaklıktadır. Mağara, Sakarya Nehri’ne ve İnhisar’a tepeden bakmaktadır. 350 metre rakımı olan mağaranın MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) tarafından 2001 yılında haritası çıkarılmıştır.

Uzunluğu 170 m, derinliği ise yüzeyden yükselerek 40 m’ye kadar ulaşmaktadır. Mağaranın galerisinin tavan yüksekliği 3 ila 15 metre arasında, genişliği ise 5 ila 25 metre arasında değişmektedir.

Mağaranın içine girildiğinde binlerce yarasanın koloniler halinde yaşadığı görebilirsiniz. Mağaranın ağzının yanındaki ikinci giriş İnhisaraltı Mağarası olarak adlandırılmaktadır. Mağaranın devamı niteliğindeki bu ikinci galeri, Sakarya Nehri’nin ve mağarayı oluşturan yeraltı suyunun alçalmasıyla oluşmuş. Oluşumunu binlerce yılda tamamlayan bu değerli mağara maalesef kısmen tahrip edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir