Bayburt: Karasakal Camii

Karasakal Camii; Bayburt’un Merkez İlçesi, Karasakal Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Kâgir yapım sistemi ile inşa edilen cami, kare planlı harim ana mekân ve dikdörtgen planlı, iki katlı son cemaat yerinden oluşmaktadır. Caminin inşasında, yöreye özgü sarı taş kullanılmıştır. Harim ana mekânın üzeri onaltıgen kasnaklı bir kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yerinin üzeri ise eğik çatı ile örtülüdür.

Caminin batı duvarına bitişik minaresi yığma taş malzeme ile inşa edilmiştir. Minare, tek şerefelidir. Yapıya sonradan eklenen son cemaat yeri ve kadınlar mahfili betonarmedir. Yapının iki farklı girişi bulunmaktadır. Camii giriş kotuna taş merdivenlerle ulaşılmaktadır. Pencereler, taş çerçeveli ve basık kemerlidir.

Sokağa bakan cephesinde ve giriş cephesinde bulunan pencerelerin kemerlerinin ortasında sade süsleme görülmektedir. Aynı süsleme kapı kemerlerinde de görülmektedir. Caminin iç mekân duvarlarında ve kubbe içinde süsleme bulunmamaktadır. Minber ve mihraba, çini desenli kaplama uygulanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir