Bayburt: Çatalçeşme Camii

Çatalçeşme Camii; Bayburt’un Demirözü İlçesi, Çatalçeşme Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş kullanılmıştır. Camii kare planlıdır. Harim ana bölümün üzeri sekizgen kasnaklı bir kubbe ve yanlarda tonozlar ile örtülmüştür.

Caminin batı duvarına bitişik minaresi almaşık düzende, taş ve tuğla malzeme ile inşa edilmiştir ve tek şerefelidir. Taş duvarlarda derz sıva uygulaması yapılmış olup bat duvarının tamamı sıva ile kaplanmıştır.

Yapının ana girişi batı cephesinden sağlanmaktadır. Giriş taş kemerlidir. Giriş kapısı ahşaptandır ve süslemesizdir. Kadınlar mahfiline caminin ana bölümünden merdivenlerle çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili korkulukları ahşaptan ve yenidir.

Duvarlar ve pencerelerin etrafı kalem işi süslüdür. Taş mihrap sadedir. Ahşap minberi kafes desenli ve sadedir. Ana harimin üzerini örten kubbe beyaz sıvalıdır ve kubbe içinde yine kalem işi süslemeler bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir