Bartın: Şadırvan

Şadırvan; Bartın’ın Merkez İlçesi, Kemerköprü Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Bartın Çarşısı içinde Aşağı cami yanındadır. Yuvarlak sekiz mermer sütun üzerine oturtulan kubbesı yarım küre şeklinde olup, çapı 5,50 metredir. Sütunların boyu 2,47 metre, çapı 27,5 santimetre ve aralarındaki mesafe 1.85 metredir. Sütun başlıkları Karint nizamında yapılmış beş köşeli kaideler üzerine oturtulmuştur. Kaidelerin iki yüzü diğer yüzlerinden daha geniş olup, kabartmalıdır.

Kubbenin tam ortasında daire şeklinde şu yazı okunmaktadır. “Estaizû billâh ve yas kavne fiha kâsen kâne mizacûha zencebilâ Aynen fiha tusesecca selseblâ sadakallahûl âzim.” Kubbenin diğer yerlerine irili ufaklı yıldız resimleri konulmuştur. Ayrıca sütün başlıklarının üst tarafında daire şeklinde âyetler yazılmıştır. Kubbenin tam ortasında aşağıya bir avize sarkmaktadır. Sütunlar arasında içi su dolu 12 köşeli havuzu vardır.

Havuzun tabanından itibaren yüksekliği 1,25 metredir. Ayrıca 25 cm. derinliğinde çepeçevre yalak bölümü bulunmaktadır. Havuz bölümünün muslukları sökülmüştür. Ortasında altı köşeli taştan bir eksen bulunmakta, sular fıskiye şeklinde buradan dökülmektedir. Mermerden yapılan havuzun oniki yüzü iki çeşit kabartma ile süslenmiştir.

Bu kabartmalardan biri, açılmış bir yelpazeyi andırmakta, diğeri vazo içinde bir çiçek demetini göstermektedir. Havuzun batıya bakan yüzlerinden birinde Bartın Belediyesi tarafından yazılmış şu kitabe görülmektedir. “Bu eseri 1912 de Karakaşoğlu Hacı Akif Kaptan yaptırmış ve 1914 yılında Belediye de burayı sıhhı Kavşak suyu tesislerinin sembolü haline koymuştur. 1.9.1949

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir