Bartın: Kaya Mezarları

Kaya Mezarları; Bartın’ın Merkez İlçesi, Akgöz Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İl Merkezi’nden Akgöz Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Akgöz Köyünün ilk hanesinin tam karşısında ilk mezar bulunmaktadır. Kaya mezarının zeminine oyularak oluşturulmuş 12 adet mezar bulunmaktadır. Altı tanesi sağ tarafta ve girişe paralel, üç tanesi sol tarafta, ikisi arkada yanyana ve biri önde girişe dik olarak bulunmaktadır.

Mezarların genişliği 50 cm önde girişe dik olarak bulunmaktadır. Girişin üst kısmında kare biçimli 6 satırı belirgin, 7 satırı belirgin olmayan bir kitabe bulunmaktadır. İkinci mezar odası ilkinin 40 m. kuzeybatısında yer almaktadır.

Dikdörtgen girişinin sol tarafında, girişe dik olarak 4, sağ tarafta ise paralel olarak 1 adet, toplam 5 mezar bulunmaktadır. Tavanı kubbe biçimlidir ve duvarlarında 4 adet niş bulunmaktadır. Üçüncü mezar odası ise ilk mezar odasından 100 m. doğuda yer almaktadır.

Dikdörtgen biçimli girişe sahip olan odanın girişi ile tabanı arasında oldukça fazla yükseklik farkı olması ve içinin görüşü olanaksız kılacak kadar karanlık olmasından dolayı inceleme olanaklı olmamıştır. Diğer iki oda nedeniyle bu odanın mezar fonksiyonu taşıdığı büyük olasılıktır. Kaya mezarları geç Roma Dönemi’ne tarihlendirilebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir