Aydemir Akbaş Kimdir? Hayatı, Filmografisi

25 Şubat 1936 yılında İstanbul Feriköy’de dünyaya gelen Aydemir Akbaş, Galatasaray Lisesi’nde eğitim gördükten sonra bir süre gazetecilik yaptı. Gazetecilik yaparken tanıştığı Altan Erbulak’ın yönlendirmesiyle tiyatro oyunculuğuna başladı.

Gülriz Sururi, Ayfer Feray, Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi ünlü tiyatro isimleriyle beraber çalışan Aydemir Akbaş, Keşanlı Ali Destanı, Direkler Arası, Zilli Zarife, Ferhat ile Şirin gibi oyunlarda rol aldı.

1968 yılında Ayfer Feray – Nisa Serezli Tiyatrosu’nda 7 Kocalı Hürmüz oyununda rol aldı. 1969 yılında Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosunda ve Ortakları Tiyatrosunun ortaklarından biri oldu. Burada Nikah Kağıdı, Düşenin Dostu oyunlarında rol aldı. Birçok tiyatro oyununun yönetmenliğini yaptı.

Aydemir Akbaş sinemaya 1964’te Atıf Yılmaz’ın yönettiği Keşanlı Ali Destanı adlı film ile geçti. Fakat, filmden önce Keşanlı Ali Destanının ilk tiyatro gösteriminde (31 Mart 1964) hem sahne amirliği yapmış hem de Sipsi Selim karakterine hayat vermiştir. Bir süre Yılmaz Güney’in filmlerinde oynadı.

1974 yılında Yeşilçam seks filmleri furyasında çok sayıda erotik komedi filminde rol aldı. Daha sonraki yıllarda İbrahim Tatlıses ile çalışarak senaryo çalışmaları yaptı. Cem Davran ile 2007’de çevirdiği Avrupalı Ekim 2007’de gösterime girdi. Şafak Sezer ile Kolpaçino serilerinde rol aldı.

Aydemir Akbaş oyuncu olarak çoğu komedi türünde olmak üzere 100’ü aşkın filmde rol almış, 8 kez de yönetmen koltuğuna oturmuştur. Bunun dışında 30 kadar tiyatro oyununda oynadı. Ayrıca birçok TV dizisinde rol aldı. 33 filmin senaryosunu yazdı.

Aydemir Akbaş’ın önemli filmleri arasında, Acemi Dolandırıcılar, Gazino Bülbülü, Boynu Bükük Küheylan, Güneş Ne Zaman Doğacak, Gariban Şakir, Amigo Hüsnü, Gazi Kadın, Vatan ve Namık Kemal, Belanın Yedi Türlüsü, At Avrat Silah, Eşrefpaşalı, Hudutların Kanunu, Kozanoğlu, Vesikalı Yarim, Keşanlı Ali Destanı , Güzel Bir Gün İçin, Kovboy Ali, Çirkin Kral’ı sayabiliriz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir