Aslı Der Kimdir? Hayatı, Eserleri

22 Temmuz 1975 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Aslı Der, Galatasaray Lisesi’nde eğitim aldı. Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun olan Aslı Der, İngilizce ve Fransızcadan çeviriler yaptı, firmalar için yayınlar hazırladı.

İlk kitabı Küçük Cadı Şeroks’u, aynı karakterin diğer macerası olan Büyük Tuzak izledi. Bu eser Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından 2007 Yılın En İyi Çocuk Romanı seçilerek ödül aldı. Ayrıca aynı kitap ile 2010’da Uluslararası Çocuk Kitapları Kurulu’nun (IBBY) Onur Listesi’ne girdi. Yazar Şeroks’un maceralarını üçüncü kitap olan Barış Odaları ile devam ettirdi.

Çocuk kitaplarında uyguladığı fantastik kurgu ile dikkat çeken yazar, Tehlikeye 3 Yolculuk ve Kayıp Rüyacı eserleriyle de okuyucusu ile buluştu. İlk çocukluk dönemi için yazdığı eserlerin yanı sıra gençler için de eserler kaleme aldı. İlk gençlik romanı Defne’yi Beklerken’in ardından Darmadağın kitaplarını da yazdı. Aslı Der, evli ve iki çocuk annesidir.

Yazarın sevilen eserlerinden olan Küçük Cadı Şeroks, okuyucusuna fantastik bir sayfa açar ve orada yeni maceralar sunar. Alışılmışın dışında masalsı bir dille Şeroks, maceradan maceraya atılır. Şeroks’un yaşadığı maceralar hem okuyucuyu kurgunun içine çeker hem de ana karakter ile yeni şeyler öğrenme ve bu yeni şeyleri sorgulama fırsatı sağlar.

Yazarın eserlerine genel olarak bakıldığında ilk dikkat çeken unsur, bunların okuyucunun ruhsal ihtiyaçlarını karşılamadaki yeterliliğidir. Eserin hitap ettiği yaş grubuna göre kurgu ayarlanmış, dönemin özellikleri göz ardı edilmemiştir. Dönem okuyucusunun ilgi duyduğu konular kurguda sıklıkla verilmiştir.

Sosyal ve duygusal gelişim açısından eserlerde olumlu mesajlar görülebilir. Karakterlerin sosyal ve bireysel alanlarda yaşadığı olaylar üzerinden okuyucuya birtakım problemlerin ve bunların çözüm yollarının mesajı iletilir. Fakat bazen karakterler de çözümsüz kalır. Hatta bu problemler karakteri ağır psikolojik sorunlara iter.

Eserlerindeki olaylar birbiri ardına çözülen düğümler gibi bütünden parçaya, parçadan bütüne bir akış izler. Zaman olgusu okuyucu tarafından kavranabilecek niteliktedir. Olayın başlayışı ve bitişi okuyucu için anlamlı bir zaman diliminde geçer. Açık ve sade bir dille, sürükleyici bir üslupla eser sona doğru ilerler. Eserlerde zaman bakımından geridönüşleri ve ya tam tersi durumları görmek mümkündür.

Yazarın eserlerinde seçtiği temalarda kız çocuklarının toplum tarafından gördüğü baskı, aile içi iletişim problemleri, topluma ayak uydurmada yaşanılan zorluklar kurgu içerisinde kendini belli eder. Karakterlerin yaşadığı bu durumlar okuyucuya olayları uzaktan izleme ve objektif değerlendirme imkânı sunar.

İlk çocukluk dönemi için yazılmış eserlerde sık konuşmalar ve kısa paragraflarla metnin canlılığı ve çeşitliliği artırılmıştır. Fakat gençlik dönemi eserlerinde, okuyucunun da özellikleri dikkate alınarak sık konuşmalardan ziyade, iç hesaplaşmaların yoğunlaştığı görülür.

(Kaynak: yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir