Aşık Tahiri Kimdir? Hayatı, Eserleri

Türk edebiyatına eserleri ile önemli katkı sunan Aşık Tahiri; 1812 yılında Ortaköy’de (Altunhisar) doğmuştur. Öz adı Mehmet, mahlası Tahiri’dir. 

İlk öğrenimini mahalle mektebinde yaptıktan sonra Bor ve Kayseri medreselerinde okuyarak kültürünü artırmıştır. Köyünde tarım işleriyle meşgul olan Tahirî sırasında imamlık ve vaizlikte yapmıştır.

Ozanlığın yanında koşmalar ve destanlar söyleyen Tahirî edebî kişilğini ve şöhretini “halk edebiyatı” çevresinde bulmuş ve ünlü halk şairleri arasında sayılmaya hak kazanmıştır.

Aşarın hükümet adına alındığı 1881 yılında Tahirî, Ulukışa’nın Ali Hoca, İlifkin, Horoz köylerinin öşürlerini yazmak için görevlendirilmiş, görevi esnasında hastalanmış ve hayatını kaybetmiştir.

Tarihî, yaşamını yitireceğini anladığı son günlerde: “Bir büyük taş dikin kabrimin üstüne, Belki devir döner belirsiz olur.” demiştir.

Horoz köyü mezerlığına defnedilen Tahirî’nin kabri 100 yıl sonra Altunhisalılar tarafından bulunarak ilçeye taşınmış ve vasiyeti üzerine büyükçe bir taş’ın dikildiği kabre defnedilmiştir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir