Antalya: Kırkgöz Kemeri

Kırkgöz Kemeri; Antalya’nın Finike İlçesi, Hasyurt Beldesi sınırları içinde Alakır Çayının üstündedir. 

Kırkgöz Kemeri ya da Eski Roma Dönemi ismiyle Limyra köprüsü, dünyanın en eski segment kemere sahip köprüsüdür.

Uzunluğu 360 metre olan bu köprü, 5.3 e 1 ok oranıyla yirmi tane kemer, köprünün yassı bir görünüme sahip olmasına sebep verir. Köprülerin yapımında bu orana ancak Geç Ortaçağ Döneminde ulaşılabilmiştir.

Tarihi ve teknik bakımdan olağanüstü önemi olan bu köprü, Türkiye’de çok bilinmemektedir. Köprüyle ilgili antik dönemden kalan bilgi yoktur.

Yapıya ait ilk tarifler, XIX. Yüzyıla ait seyyah seyahatnamelerinde görülür. 1940 senesinde Charles Felows, seyahatnamesinde köprünün yirmibeş kemeri olduğunu yazmıştır. Aynı bilgi, Forbes ve Sprat’ta da bulunmaktadır.

1882 senesinde yapılan saha gezintisinde, bu köprünün, Antalya’yı Limyra’ya bağladığı saptanmıştır. Bu tarihte köprünün eskizi veya planı hazırlanamamıştır.

Köprüdeki ilk ve tek bilimsel ölçüm, Joahim Ganzert ve Wolfgang Wurster tarafından yapılmıştır. 1973 senesinde yapılan ve iki gün süren bu ölçümün tamamlanması üç sene sürmüştür.

1978 senesinde Archaologischer Anzeiger adlı arkeoloji dergisinde, Kırkgöz Köprüsünün zarar görme tehlikesine dikkat çekilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir