Antalya: Elmalı, Zincirli Kaya

Zincirli Kaya; Antalya’nın Elmalı İlçesi yerleşim merkezinin kuzeyinde Elmalı Dağının eteğinde yer almaktadır.

Elmalı Dağı 2250 m yükseklikte Elmalı’nın kuzeyindedir. Şehrin kurulması Elmalı Dağı’nın yamacından başlamıştır. Bu dağdan kopan büyük bir kaya kütlesi vardır ki hemen şehrin üzerinde, yamaçta eğreti vaziyette durur gibidir.

Manevi zincirle bağlı olduğuna inanılan bu kayanın hikayesi şöyledir; Şehrin üst tarafında dağın eteğinde Elmalı’nın mutasavvıf şairlerinden ve Halveti Şeyhi Vahab-i Ümmi’nin ( V.1004 H. / 1595 M. ) dergahı vardır. Günlerden bir gün müritleriyle zikir ve eğitimle meşgul iken bir gök gürlemesi ve sarsıntı olur, dağ başından kopup ayrılan büyük bir kaya kütlesi bütün hızı ile şehrin üzerine doğru yuvarlanmaya başlar.

Bu halin dehşeti, görenleri korku ve paniğe uğratır. Vahab-i Ümmi Hz. Bu heyecanlı anda, dağdan Üzerlerine doğru yuvarlanmakta olan kaya kütlesine karşı durup bakar ve Cenab-ı Hakk’a ellerini uzatıp öyle bir niyazda bulunur ki, o anın heyecanıyla yüksek bir sesle “Meded Sen’den Allah’ım, Zincirle“ diye bağırır.

Kulak zarlarını titreten bu niyaz herkesi şaşkına çevirir, zira o yuvarlanmakta olan kaya kütlesi dergaha az bir mesafe kala durmuştur ve 1500 yıllardan bugüne bulunduğu yerde adeta çakılıp kalmış gibi durmaktadır. Şehir halkı da, Allah tarafından manevi zincirlerle bağlandığını ifade etmek için bu kayaya “Zincirli Kaya“ demiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir