Ankara: Sorgun Göleti Tabiat Parkı

Sorgun Göleti Tabiat Parkı; Ankara’nın Güdül İlçesi, Sorgun Beldesi sınırları içerisinde yer alır. Tabiat Parkı, yaklaşık 54 hektar büyüklüğe sahiptir.

Tabiat Parkı’nın kuzeyinde ve doğusunda Sorgun Göleti, güneyinde karaçam ormanı, batısında geniş çayır alanları yer almaktadır.

Rabiat Parkı içerisindeki Karaçam Ormanı alanın orta, güney ve kuzeydoğu kesimlerinde yayılış göstermektedir.

Sorgun Tabiat Parkı, Ankara çevresinde plato üzerinde yükselen münferit dağlar ile kuzeydeki dağlık sahada, yağışlardaki artış yüzünden orman örtüsünün kendini belli etmeye başladığı bölgede yer almaktadır.

Bu bölgelerde sıklıkla rastlanan bozkır (step) ortasında adacıklar halinde görülen ormanlar, genelde tahripten arta kalan korulardır. Bu tür ormanlarda hakim ağaç türü karaçam, ardıç ve yer yer meşedir.

Benzeri ormanlar Ankara çevresindeki dağlık kesimlerde önceden daha yaygın iken, tahribatlar sonucu ya kalıntı bozuk meşe ormanlarına veya geven bozkırlarına dönüşmüştür.

Alan içinde yaban hayatındaki ekolojik dengenin sağlanmasında çok etkin rol üstlenen memelilerden kurt, tilki, çaka, porsuk, sansar ve gelincik de hedef türler olarak değerlendirilebilmektedir. Ayrıca bazı kemirici türleri, orman faresi, tarla faresi ve yabani tavşan gibi bazı türlerin varlığı kaydedilmiştir.

Sorgun Tabiat Parkı, içinde bulunduğu bölgenin turizm ve rekreasyon açısından çekim merkezlerine oldukça yakın bir konumdadır. Bu konumu ve sahip olduğu kaynak değerleri ile Tabiat Parkı, yakın çevresi ve Ankara için bir çekim merkezi olma potansiyeline sahiptir.

Sorgun Tabiat Parkı ise sahip olduğu orman ve göl peyzajları ile ziyaretçiler için eşsiz manzara güzellikleri ve rekreasyonel olanaklar sunmaktadır. Tabiat Parkı; doğa turizmi odaklı faaliyetler için son derece uygun alanlar içermektedir. Piknik, çadırlı veya karavanlı kamp, bungalov tipi yapılarda konaklama, manzara seyir, yürüyüş ve koşu, flora ve fauna izleme vb. faaliyetler, Tabiat Parkı içinde kontrollü bir şekilde yapılabilcek faaliyetlerdir.

Mevcut durumda Tabiat Parkı daha çok piknik amaçlı kullanılmakta olup yılın her zamanı ziyaretçi çok sayıda ağarlamaktadır. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bu sayı daha da artmakta, okulların kapandığı Haziran-Eylül ayları arasında ise tavan yapmaktadır.

Tabiat Parkı’na Ankara’dan iki farklı yoldan ulaşılmaktadır. Birincisi; Güdül ilçesi üzerinden, sırasıyla Ankara-Ayaş, Ayaş-Güdül yolundan Güdül ilçesine, buradan da sırasıyla Kamanlar, Yeşilöz ve Sorgun Beldeleri üzerinden geçilerek varılmaktadır.

Diğer bir yol ise Ankara-İstanbul otoyolunun 60. kilometresinden Güdül Yoluna sapılarak sırasıyla Çeltikçi Beldesinin içerisinden geçip çıktıktan sonra sırasıyla Kurumcu, Hüyük, Kınık köyleri takip edilerek Sorgun Beldesi üzerinden varılmaktadır

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir