Ankara: Eğriova Tabiat Parkı

Eğriova Tabiat Parkı; Ankara’nın Beypazarı İlçesi sınırları içerisinde yer alır. Ankara şehir merkezinden 2 farklı şekilde ulaşılabilir.

İlk yol, Ankara-Beypazarı-Karaşar-Eğriova yönünde olacak şekilde, toplamda 147 km’lik bir mesafe arz etmektedir. Beypazarı İlçesi’nden 57 km, Karaşar Beldesi’nden 19,7 km olup ulaşım, Karaşar Beldesi’ne kadar asfalt yol, asfalt yoldan sonra tamamen stabilize yoldan sağlanmaktadır. 

30 hektar büyüklüğe sahip Tabiat Parkı’nın çevresi sarıçam ormanları ile çevrilidir. Tabiat Parkı kuzeyinde Eğriova Yaylası ve göleti, güneyi, doğusu ve batısında ise Sarıçam ormanları yer almaktadır.

Tabiat Parkı içerisinde ve yakın çevresinde yapılan arazi çalışmaları mevcut literatürle birlikte değerlendirildiğinde; Tekkedağı Tabiat Parkı ekolojik sınırları içerisinde 4 iki yaşamlı, 9 sürüngen, 53 kuşve 11 memeli olmak üzere toplam 77 omurgalı türün varlığı tespit edilmiştir.

Doğal Orman dokusu, Saha içerisinde bulunan göl sahanın başlıca kaynak değeridir. Yayla  turizmi ve doğa fotoğrafçılığı için uygundur. Bölge Yaban Hayatı açısından çok sengindir.

Eğriova Tabiat Parkı’nın içinde bulunduğu Beypazarı İlçesi, turizm potansiyeli oldukça yüksek bir ilçedir. Çam ormanlarının sardığı bir alanda kurulu olan park, Ankara’nın akciğeri konumundadır. İlçe sahip olduğu doğal güzelliklerinin yanı sıra sağlık ve termal turizminde de Türkiye’de önemli bir yere sahiptir.

Eğriova Tabiat Parkı, gölü ve ormanları ile rekreasyonel ve turizm faaliyetlerine olanak veren bir alandır. Alan, içinde bulunduğu bölgenin turizm ve rekreasyon açısından çekim merkezlerine oldukça yakın bir konumdadır. Bu konumu ve sahip olduğu kaynak değerleri ile Tabiat Parkı, yakın çevresi ve Ankara için bir çekim merkezi olma potansiyeline de sahiptir.

Alanda bulunan göl ve yakın çevreleri turizm ve rekreasyon aktiviteleri için önemli fırsatlar sunmaktadır. Piknik, çadırlı veya karavanlı kamp, bisiklet, motosiklet, doğa fotoğrafçılığı, manzara seyir, yürüyüş ve koşu, flora ve fauna izleme vb. faaliyetler, Tabiat Parkı içi ve çevresinde şu an kontrolsüz bir şekilde yapılan faaliyetlerdir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir