Alman Milletvekili Havalimanında Gözaltına Alındı, Serbest Bırakıldı

Almanya Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Gökay Akbulut, Antalya Havalimanı’nda gözaltına alındı. Akbulut, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın araya girmesiyle serbest bırakıldı. Akbulut’un “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla gözaltına alındığı öğrenildi.

Sosyal medya hesabından kısa bir açıklama yapan Akbulut, “Bu olay, Türkiye’de kuvvetler ayrılığı olmadığını bir kez daha gösterdi. Ama endişelenmeyin! Hakkımda yakalama kararı çıkartarak beni sindiremeyeceksiniz” dedi.

DW Türkçe‘nin haberine göre, Alman Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut’un, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra Antalya Havalimanı’nda bir süreliğine gözaltına alındığı öğrenildi. Uçağı 3 Ağustos tarihinde saat 15 sularında Antalya Havalimanı’na inen Akbulut, pasaport kontrolü sırasında milletvekili olduğunu belirtmesine rağmen gözaltına alındı.

Hakkında “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yakalama kararı bulunduğu öğrenilen Akbulut, birkaç saat süreyle havaalanında tutuldu. Ardından karakola götürülen ve sağlık kontrolünden sonra Savcılığa çıkarılan Akbulut, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın araya girmesiyle gece saat 23 sularında salıverildi. Akbulut’a hakkındaki “davanın silindiği ve yakalama kararının kaldırıldığı” açıklandı.

Soruşturmanın Akbulut’un sosyal medyada yaptığı açıklamalar ve konuşmalar nedeniyle, “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatıldığı öğrenildi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung konuyla ilgili haberinde Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği ve Antalya Konsolosluğu’nun Akbulut’la yakın iletişim halinde olduklarını yazdı. Gazete Alman hükümetinin “üst düzeyde farklı kanallardan” olaya müdahil olduğunu ve Türkiye Adalet Bakanlığı’nın da devreye girdiği kaydetti.

Medyada çıkan haberler üzerine sosyal medya hesabından kısa bir açıklama yapan Akbulut, “Bu olay, Türkiye’de kuvvetler ayrılığı olmadığını bir kez daha gösterdi. Ama endişelenmeyin! Hakkımda yakalama kararı çıkartarak beni sindiremeyeceksiniz” dedi.

Akbulut, 2017 yılından beri Sol Parti Federal Milletvekili ve Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’nun da üyesi. Federal Meclis’te göçmen haklarıyla ilgili çalışmalarıyla bilinen Akbulut, Mayıs 2022’de PKK’nın Almanya’da faaliyet yasağının kaldırılması yönünde mecliste önerge vermişti. Almanya’da 1993’ten beri yasaklı olan PKK, 2002’den beri de Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde bulunuyor.

Gökay Akbulut kimdir?

16 Kasım 1982’de Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde dünyaya gelen Gökay Akbulut, Hamburg’da liseden mezun olduktan sonra Heidelberg Üniversitesi’nde siyaset bilimi, sosyoloji ve kamu hukuku okudu.

Akbulut, üniversitede okurken, öğrenimini finanse etmek için garsonluk ve çağrı merkezinde çalıştı. Daha sonra eğitim alanında dezavantajlı gençlerle ve mültecilerle eğitim verdi. 2012-2016 yılları arasında bağımsız öğretim görevlisi olarak görev aldı. 2016-2017 yılları arasında göç ve eğitim üzerine seminerler verdi.

Akbulut, 2006 yılından beri Almanya’da Sol Parti üyesidir. Akbulut, Mayıs 2014’ten Haziran 2018’e kadar, Sol Parti’yi Mannheim belediye meclisinin bir üyesi olarak eğitim, entegrasyon ve güvenlik komitelerinde temsil etti.  Gökay Akbulut, 2017 yılında yapılan seçimlerde Alman Parlamentosu’na girdi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir