Bursa: Fatma Hanım Çeşmesi

Fatma Hanım Çeşmesi; Bursa’nın Yıldırım İlçesi, Emirsultan Mahallesi, Doyuran Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Emirsultan Cami’nin batı giriş merdivenlerinin solunda, üç lüleli bir çeşmedir. 1284 H.- 1838 M. yılında Beytül Harem Süresi Emiri Hacı Mustafa, Zevcesi Zehra adına Fatma tarafından yaptırılmıştır. Çeşmenin yalağının iki yanında setler bulunmaktadır.

Setlerin cephesi, oval şekildeki çerçeve içinde yapraklı dallarla işlenmiştir. Ortada yalak taşı cephesi ise, karanfil motifiyle, yanları da aynı dallarla bezemiştir. Aynada üç adet bronz lülenin üzerine oya gibi işlenmiş bir taç oturtturulmuştur. Kitabe, bunların üzerinde dört satır ve on iki bölümden ibarettir.

Alın taşını, kitabe dahil, çepeçevre, birbirinin içine geçme bir su çevrelemiştir. Yanlar da düşey oluklu, alt ve üstleri başlıklı, iki sütunla çatı mermeri ile örülmüştür. Çatı mermerinin üstünde üçgen şeklinde ışınsal, yarım madalyonu andıran bir motifli mermer daha olup, bu da yan mermerlerle örtülmüştür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir