4 Ayda 479 İşçi İş Kazalarında Hayatını Kaybetti

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG), 2022 yılının ilk 4 aylık ‘İş Cinayeti Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, ilk 4 ayda 479 işçi hayatını kaybetti. Raporda, Nisan ayı ile birlikte (havanın ısınması, sezonun başlaması) güvencesiz çalışmanın en yoğun olduğu inşaatlarda ve tarımdaki iş cinayetlerinde bir artış olduğu belirtildi.

Raporda, aynı zamanda metal, maden, enerji ve kimya başta olmak üzere sanayi işkollarında da iş cinayetleri oransal olarak arttığına yer verildi. Raporda, “Bu durum geleneksel sendikal merkezlerin çekirdeğini oluşturan işkollarında da güvencesiz çalışma koşullarındaki derinleşmeye (üretim zorlaması, işsizlik baskısı) ve sendikal hareketin giderek etkisizleştiğine işaret ediyor” ifadelerine yer verildi.

Raporda, servis/trafik kazaları nedeniyle de iş cinayetlerinde bir artış olduğu belirtilerek, “Sanayi işkollarında iş cinayetlerinin oransal olarak artışı ile birlikte ezilme, patlama, yanma, elektrik çarpması vb. ölüm nedenlerinde de gözle görülür bir yaygınlaşma mevcut. Bu noktada İstanbul, Kocaeli, İzmir, Manisa, Bursa, Ankara, Tekirdağ, Sakarya, Gaziantep gibi şehirlerde endüstriyel kazalar olarak adlandırılan iş cinayetlerini daha sık görebiliriz” denildi.

Genç işçi ölümlerine de yer verilen raporda, özellikle moto-kurye, metal-inşaat-tekstil işçileri arasında bu ölümlerin yoğun olduğu vurgulandı. Yine tarım ve inşaat alanlarında ise çocuk işçi ölümlerinin yaşandığına dikkat çekildi.

33 kadın işçi hayatını kaybetti

Raporda, ilk 4 ayda 33 kadın işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Raporda, “Türkiye’de her yıl 100 civarında göçmen-mülteci işçi hayatını kaybediyor. Tabi büyük bir çoğunluğu sigortasız çalışıyor, en az paraya ve en tehlikeli koşullarda. Bu çalışma koşulları birçok göçmen-mülteci ölümünün de hasıraltı edilmesine yol açıyor. Ancak emek hareketinin bazı girişimleri olsa da alana dair çalışmalar çok sınırlı. Siyasal atmosferi de dikkate alınca göçmen-mülteci işçilere dair daha somut adımların atılması elzem” denildi.

Raporda, iş kollarına göre yaşanan ölümler şöyle sıralandı: İnşaat-yol iş kolunda 83 işçi, taşımacılık kolunda 61 işçi, tarım-orman 57 işçi, ticaret-büro 36, metal iş kolunda 35 işçi yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), iş kazalarını iş cinayeti olarak tanımlıyor…

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir