2034 Dünya Kupası: Suudi Arabistan Tek Aday

Avustralya’nın Dünya Kupası 2034 adaylığından çekilmesinin ardından, FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) Başkanı Gianni Infantino, 2034 Dünya Kupası’nın Suudi Arabistan’da düzenleneceğini resmen duyurdu.

Haber Merkezi / FIFA, 2034 Dünya Kupası’nın Asya veya Okyanusya konfederasyonlarından bir ülkeye verilmesini kararlaştırmıştı. Bu karardan kısa bir süre sonra da Suudi Arabistan adaylığını ilan etmişti.

Fas, Portekiz ve İspanya üçlüsü de 2030 Dünya Kupası için tek aday olmuş, turnuvanın açılışının ise Arjantin, Paraguay ve Uruguay üçlüsünde yapılması kararlaştırılmıştı. Sıradaki ilk Dünya Kupası ise 2026’da ABD, Meksika ve Kanada üçlüsü tarafından düzenlenecek.

Avustralya Futbol Federasyonu, ülke olarak adaylıktan çekildiklerini “Tüm faktörleri göz önünde bulundurduğumuzda 2034 Dünya Kupası’na ev sahipliği adaylığından çekilme kararı aldık” açıklamasıyla duyurmuştu.

Açıklamada, Kadınlar Asya Kupası 2026 ve Kulüpler Dünya Kupası 2029’a ev sahipliği yapabilmek için çalışmaların sürdüğü belirtilmişti.

TFF’den S. Arabistan’a destek

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2034 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma sürecinde Suudi Arabistan’a destek verildiğini açıklamıştı.

TFF’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Türkiye Futbol Federasyonu olarak, Suudi Arabistan’ın 2034 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma niyetini memnuniyetle karşılıyor, bu girişimi kararlılıkla desteklediğimizi açıklıyoruz.

Suudi Arabistan, son yıllarda futbola yaptığı yatırımlarla dünya futbolunda bir güç merkezi olarak ortaya çıkmış ve tanınmış uluslararası futbol yıldızlarının mücadele ettiği ulusal bir lig oluşturmuştur.

Uluslararası müsabakaları organize etme konusundaki başarılı geçmişini millî takımının Katar’da düzenlenen son Dünya Kupası’ndaki akılda kalıcı performansıyla birleştiren Suudi Arabistan, yetenekli ve misafirperver bir ev sahibi ülke olarak kendisini sağlam bir şekilde kanıtlamıştır.

TFF, Suudi Arabistan’ın bu zorlu ve prestijli mücadelesi için gereken uzmanlığa ve tutkuya sahip olduğuna inanmaktadır.”

Suudi Arabistan’a eleştiriler

Suudi Arabistan, insan hakları ihlalleri, idamlar, kadın hakları ihlalleri, eşcinselliğin suç olması, ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve Yemen’deki savaş gibi pek çok nedenden eleştiriliyor. İnsan hakları savunucuları, Suudi Arabistan’ın spor etkinliklerini kullanarak imajını düzeltmeye çalıştığını vurguluyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü geçen hafta yaptığı açıklamada “FIFA’nın 2034 Dünya Kupası’nı, felaket insan hakları siciline rağmen Suudi Arabistan’a verme ihtimali, FIFA’nın insan haklarına bağlılığının sadece sözde kaldığını gösteriyor” demişti.

Uluslararası Af Örgütü de dün yaptığı açıklamada FIFA’nın turnuva için Riyad’dan “somut ve net güvenceler” alması gerektiğini vurguladı: FIFA’nın işçi hakları, ifade özgürlüğü ve insan hakları gibi alanlarda garantiler alma ihtimalinin en güçlü olduğu zaman, turnuvanın ev sahibi kararlaştırıldıktan sonraki değil kararlaştırılmadan önceki süreçtir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir