‘2022 Nobel Tıp Ödülü’ Sahibini Buldu

İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan Karolinska Enstitüsü’nde düzenlenen program kapsamında Nobel Komitesi Başkanı Thomas Perlmann, 2022 Nobel Tıp Ödülü’ne Svante Paabo’nun layık görüldüğünü açıkladı.

Haber Merkezi / Svante Paabo ödüle, “Soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimi hakkındaki keşifleri için” değer görüldü.

Nobel Ödülü resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Paabo’nun fotoğrafını paylaşarak, “Yeni tıp ödüllü Svante Paabo’ya günaydın deyin! Paabo, bir fincan kahve içerken haberi aldı. Şok geçtikten sonra merak ettiği ilk şeylerden biri, haberi karısı Linda ile paylaşıp paylaşamayacağıydı” dedi.

Nobel Tıp Ödülü, geçtiğimiz yıl insan vücudundaki ısı ve temas reseptörlerini keşiflerinden dolayı David Julius ve Ardem Patapoutian’a verilmişti.

Nobel Ödülleri kapsamında yarın fizik, Çarşamba kimya, Perşembe edebiyat ve 10 Ekim’de de ekonomi ödülleri açıklanacak. Nobel Barış Ödülü’nün sahibi ise, Cuma günü belli olacak.

Nobel Ödülleri için 10 Aralık’ta düzenlenecek etkinlikte 10 milyon İsveç kronu (yaklaşık 16 milyon 643 bin TL) sahiplerine teslim edilecek.

Soyu tükenmiş akrabalarımızın genomunu sıraladı

Nobel’in sayfasında Pääbo’nun keşfi ise şu cümlelerle anlatıldı:

“Öncü araştırması sayesinde Svante Paabo, görünüşte imkansız görünen bir şeyi başardı: Günümüz insanının soyu tükenmiş bir akrabası olan Neandertal’in genomunu sıralamak. Ayrıca daha önce bilinmeyen bir hominin olan Denisova’nın heyecan verici keşfini yaptı.

Daha da önemlisi, Paabo, yaklaşık 70.000 yıl önce Afrika’dan göçün ardından, şimdi soyu tükenmiş bu homininlerden Homo sapiens’e gen aktarımının gerçekleştiğini de keşfetti. Günümüz insanlarına giden bu eski gen akışı, örneğin bağışıklık sistemimizin enfeksiyonlara nasıl tepki verdiğini etkilemek gibi, günümüzde fizyolojik bir öneme sahip.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir