2021 Nobel Fizik Ödülü Sahiplerini Buldu

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından 1901’den bu yana her yıl fizik alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere verilen 2021 Nobel Fizik Ödülü’ne, bu yıl Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi layık görüldü.

Haber Merkezi / 10 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 10 milyon TL) para ödülünün yarısının 1931’de dünyaya gelen Japon Manabe ve aynı yıl Almanya’da doğan Hasselmann’a verileceği belirtildi. Ödülün diğer yarısının ise 1948 yılında Roma’da doğan Profesör Parisi’ye verileceği kaydedildi.

Syukuro Manabe kimdir?

Syukuro “Suki” Manabe 21 Eylül 1931’de Ehime’de doğdu. Syukuro Manabe küresel iklim değişikliğini ve doğal iklim değişikliklerini simüle etmek için bilgisayar kullanımına öncülük eden bir meteorolog ve klimatologdur.

Klaus Hasselmann kimdir?

1939 yılında Almanya’nın Hamburg kentinde dünyaya gelen Klaus Hasselmann, önde gelen bir Alman oşinograf ve iklim modelleyicisidir.

Giorgio Parisi kimdir?

73 yaşında olan ve İtalya’nın başkenti Roma’da dünyaya gelen Giorgio Parisi, araştırmaları kuantum alan teorisi, istatistiksel mekanik ve karmaşık sistemlere odaklanan bir İtalyan teorik fizikçidir.

Nobel Fizik Ödülü, 2020’de kara deliklerin keşfine katkı sağlayan çalışmalarından ötürü İngiliz matematiksel fizikçi Roger Penrose, Alman astrofizikçi Reinhard Genzel ve Amerikalı gök bilimci Andrea Ghez arasında paylaştırılmıştı.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir