Samsun: Çarşamba, Kılcanlı Camii

Kılcanlı Camii; Samsun’un Çarşamba İlçesi, Ordu Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, yığma sistemde ile inşa edilmiştir. Ahşap malzeme geçme tekniği ile birleştirilerek aralıklı taş bloklar üzerine oturtularak yapılmıştır. Kırma çatısı alaturka kiremit ile kaplıdır. Kuzey, doğu ve batı cepheleri çevreleyen ön giriş mekânı bulunmaktadır. Bu mekân ahşap korkuluk ile sınırlandırılmıştır. Saçak bu mekânın üzerini kapatacak kadar geniştir ve ahşap dikmelerle desteklenmiştir.

Saçak altı ahşap malzeme ile kaplıdır. Dört cephede de ikişer adet giyotin tipte pencere bulunmaktadır. Ahşap pencereler demir parmaklıklı ve ahşap kapaklıdır Yuvarlak kemerli, işlemeli, çift kanatlı ahşap kapı ile harim kısmına giriş yapılmaktadır. Kapı çevresi ve orta hattı işlemeler ile bezelidir.

Kapının hemen sağında harim kısmından çıkan tek kollu merdiven ile kadınlar mahfiline ulaşılmaktadır. Kadınlar mahfili dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mahfil çevresi ahşap korkuluklar ile sınırlandırılmıştır. Ortada yer alan köşk kısmının korkulukları sade işlemelerle bezenmiştir.

Bu dikmelere ek harim kısmında yükselen dört ahşap dikme de çatının taşınmasına yardımcı olmaktadır. Bu dikmelerin döşeme ile birleştiği noktaya gelen yastıklar ahşap işlemelidir. Güney tarafta yer alan mihrap, minber ve vaaz mahfili ahşap malzemelidir. Minber ve mihrapta sade işlemlere yer verilmiştir. Tavan göbeğinde geometrik desenlere yer verilmiştir. Yapının orijinal kitabesi bulunmadığından yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir