Kocaeli: Yuvacık Barajı

Yuvacık Barajı; Kocaeli’nin Başiskele İlçesi, iki büyük derenin birleştiği vadide, Yuvacık Beldesi yakınlarında inşa edilmiştir.

Baraj yapımı öncesi derelerin kenarlarındaki alabalık çiftlikleri ve doğal ortamları ilgi çekerken, daha sonra baraj gölünün çevresiyle oluşturduğu güzellikler görülmeye değer hale gelmiştir.

Körfez ve İzmit manzarası eşliğinde çıkmaya başlayacağınız tepelerden birkaç köy geçtikten sonra Yuvacık’tan yürüyerek 1 saat mesafede Aytepe köyüne ulaşılmaktadır.

Yuvacık Barajı yürüyüş parkurları;

Yuvacık Barajı’ndan Camidüzü, Değirmendüzü, Sıcakdere, Soğukdere olmak üzere dört farklı yürüyüş parkuru vardır.

Camidüzü parkuru, insan eli ile oluşturulmuş bir parkurdur. Parkur uzunluğu 9 km olup, zorluk derecesi olarak kolay parkurlardan biridir. Parkurda dinlenme alanları dışında, spor yapabileceğiniz aletler de mevcut.

Değirmendüzünden başlayan parkur da Yuvacık Barajı’na yakın tarihi su kemerinde son bulur. Parkur uzunluğu 8 km’dir.

Sıcakdere yürüyüş parkuru, kanyon yürüyüş olması nedeniyle zor parkurlardan biridir. Parkur uzunluğu 10 km’dir. Bahçecik beldesinde başlar, Yuvacık Barajı üzerinde tarihi kemerde son bulur. Sıcakdere Kanyonu, Beşkayalar Milli parkı içinde yer alır. Suyun yüksekliği ve zaman zaman geçit vermeyen kayaları nedeniyle, gruplu yürüyüş önerilir.

Soğukdere de aynı şekilde, kanyon yürüyüş olması nedeniyle zor parkurlardan biridir. Bu nedenle de sadece yaz aylarında gidilmesi gereken bir parkurdur. Uzunluğu 11 km olup, Aytepe’den başlar, kanyon yürüyüşü devam eder ve su kemerinde son bulur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir