Kırklareli: Bezirgan Tepe Kalesi

Bezirgan Tepe Kalesi; Kırklareli’nin Demirköy İlçesi, Sivriler Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.

Yavuzdere Mevkinde, Yavuzdere Devlet Ormanı içerisinde, 101 ada,279 parsel no’lu taşınmaz üzerinde (https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresindeki kayıtlardan elde edilen tapu kaydına göre)yer alan kale Trakların/Geç Demir Çağ Dönemi’ne M.Ö.6-5.yy a tarihlendirilmektedir.

Yöre halkı arasında Bezirgan Tepe olarak adlandırılan tepenin üzerindeki düzlükte, harç vb. bağlayıcı malzeme kullanılmadan farklı büyüklükteki taşların birbirine kaynaşacak şekilde yerleştirilmesiyle inşa edilmiş olan kale yaklaşık olarak 40×40 m ölçülerinde olup, dairevi bir plan şemasına sahiptir. Kalenin sıvasız duvarları iki yana akma yaparak yıkılmış ve kesintisiz bir şekilde devam etmektedir.

Kesintisiz olarak devam eden kale duvarları takip edildiğinde giriş olabilecek herhangi bir açıklığın bulunmadığı, topografik yapı da göz önünde bulundurulduğunda düz ve az meyilli arazi yapısı nedeniyle kale kapısı olabileceği düşünülen alanın kaçak kazı sonucu tahrip edildiği ve yaşanan bu tahribat nedeniyle girişi belirleyen detayların da yok edildiği belirlenmiştir.

Kale, beşeri ve doğal ve beşeri sebepler, en önemlisi de ormancılık faaliyetleri nedeniyle büyük oranda tahrip olmuştur. Kale duvarları iki yana doğru akma yaparak tamamen yıkılmıştır. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanun’unun 6. maddesi uyarınca “1.derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilmesi ve koruma sınırının belirlenmesi. Bölgedeki güvenlik birimleri tarafından izlenmesi. Ormancılık faaliyetlerine dikkat edilmesi. Kale kalıntısı korunmadığı için beşeri ve doğal şartlar nedeniyle yok olmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir