Hawaii’nin Maui Adasında Orman Yangınları: 36 ölü

Hawaii’nin Maui adasında devam eden orman yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 36’ya yükseldi. Büyük Okyanus’ta bulunan Hawaii 137 adadan oluşuyor ve bir Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eyaleti.

Üç farklı yangının henüz kontrol altında olmadığını duyuran yetkililer, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirttiler. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Hawaii’nin Maui Adası’nda devam eden orman yangınlarında bir kişinin daha cansız bedenine ulaşılmasıyla ölü sayısı 36’ya yükseldi. Maui ilçe idaresinden yapılan açıklamada, “Yangın söndürme çalışmaları devam ederken yangında toplam 36 kişinin hayatını kaybettiği tespit edildi” denildi.

Tarihi Lahaina kentinin neredeyse tamamını etkisi altına alan yangının söndürülmesi çalışmaları sürerken, Pasifik Okyanusu’ndaki kasırganın neden olduğu rüzgarların yangının şiddetinin daha da artmasına yol açtığı belirtiliyor.

Yangından en fazla etkilenen Lahaina kentinde en az 270 binanın zarar gördüğü veya kullanılamaz duruma geldiği bildirildi. Vali Josh Green, “Lahaina’nın büyük bölümü zarar gördü ve yerli ailelerin çoğu tahliye edildi” dedi.

Salı günü başlayan orman yangını 35 bin nüfuslu Maui’de yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Hawaii Acil Durumlar Yönetim Ajansı, 800 hektarlık alanın yangında kül olduğunu duyurdu.

Hawaii Senatörü Brian Schatz, “Lahaina’nın neredeyse tamamı yandı” diyerek bir sosyal medya paylaşımı yaptı.

Bölgedeki sağlık hizmeti veren merkezlerin, duman zehirlenmesi ve yanık tedavisi başvuruları nedeniyle tamamen dolduğu kaydediliyor. Maui’ye komşu, Hawaii adası olarak da bilinen Büyük Ada’nın birkaç farklı bölgesinde de yangınlar sürüyor.

Çarşamba sabahı düzenlenen basın toplantısında eyaletin Vali Yardımcısı Sylvia Luke, “Barınaklarımız dolup taşıyor, kaynaklarımız zorlanıyor, yerel sakinler için elimizden geleni yapıyoruz,” dedi.

Hawaii’nin ulaştırma sorumlusu Ed Sniffen’a göre, yaklaşık 4 bin turist Maui’den ayrılmaya çalışıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Sahil Güvenlik ve Deniz Kuvvetlerinin arama kurtarma çalışmalarına destek verdiğini, Deniz Kuvvetlerinin de yangınlarla mücadele için “Black Hawk” tipi helikopterleri temin ettiğini kaydetti.

Bölgede 29 elektrik direği çöktü. Bu nedenle binlerce kişi cep telefonu hizmeti de alamıyor. Elektrik kesintilerini takip eden Poweroutages.us internet sitesine göre Hawaii eyaletinde 12 binden fazla kişi elektriksiz durumda.

Yetkililer şiddetli rüzgâr nedeniyle yangınlara havadan müdahalede zorlanıldığını söyledi. Hasarın ne kadar büyük olduğu henüz netleşmiş değil.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir