Gazze Savaşı’nın İsrail’e Maliyeti 53 Milyar Dolar

İsrail Merkez Bankası’na göre, Hamas’la mevcut çatışmanın Tel Aviv’e maliyeti yaklaşık 197 milyar şekel (yaklaşık 53 milyar dolar): 107 milyar şekeli savunma harcamaları, 22 milyar şekeli hasar tazminatı ve 25 milyar şekeli diğer sivil harcamalar.

Haber Merkezi / İsrail Merkez Bankası, devlet borç faizlerinin 8 milyar şekele ulaşmasını beklerken, çatışma nedeniyle vergi geliri kaybının da 35 milyar şekel olacağını tahmin etti.

Banka, İsrail’in GSYH’sinin 2023 ve 2024 yıllarında yüzde 2 oranında büyümesini bekliyor. Bu, geçen ay yapılan tahminlerde yer alan 2023 için yüzde 2,3 ve 2024 için yüzde 2,8’lik büyüme tahminlerinin altında kaldı.

Banka, hükümetin borcunun 2022 yılında GSYİH’nın yüzde 60,5’inden 2023 yılında ise yüzde 63’e ve 2024 yılı sonunda da yüzde 66’ya çıkacağını öngördü.

Öte yandan İsrail ile Hamas arasında sağlanan dört günlük ateşkesin ardından iki gün daha uzatılmasının ardından Hamas 11 İsrailli rehineyi serbest bıraktı. Bu gelişmenin ardından İsrail Hamas’ın serbest bırakılmasına karşılık 33 Filistinli tutukluluğu serbest bıraktı.

İsrail Ordusu serbest bırakılan 11 kişinin Katar topraklarına ayak bastığını duyururken, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü de, “33 Filistinli sivilin” İsrail’deki cezaevlerinden salıverildiğini açıkladı.

Ateşkesin uzatılmasına Amerika Birleşik resimleri (ABD), Birleşmiş Milletler (BM) ve Almanya’dan olumlu tepkiler geldi.

BM Genel Sekreteri Antonio Gutterres gazetecilere yaptığı açıklamada, ateşkesin uzatıldığını, “umut ve insanlık ışığı” diye nitelendirerek, bu sayede Gazze Şeridi’ndeki insanlara insani yardımların artırılabileceğini söyledi.

Cuma günü İsrail ile Hamas arasında ateşkesten sonra Hamas 50 İsrailliyi serbest bıraktı. Bunun yanı sıra çoğu Taylandlı 19 kişi de özel bir uzlaşma çerçevesi salıverildi. İsrail buna karşılık olarak çoğu çocuk ve kadın 117 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir