Kuzey Kore’de İlk ‘Resmi’ Kovid 19 vakası

Kuzey Kore’nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), başkent Pyngoyang’da Omicron’un alt varyantlarından BA.2’nin tespit edildiğini duyurdu. Fakat kaç kişide hastalığa rastlandığına veya bu kişilerin virüsü nasıl kaptığına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Kuzey Kore yönetimi iki yılı aşkın süredir devam eden pandeminin başından bu yana hastalığın ülkede yayılmadığını ifade ediyordu.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, ülkede Kovid 19’un Omicron varyantına rastlanmasının ardından “ciddi acil durum” ilan edildi.

KCNA, “Bu, Şubat 2020’den bu yana geçen iki yıl üç ay boyunca güvende tutulan ülkedeki en büyük acil durum” ifadelerini kullandı.

Güney Kore’nin Seul merkezli NK News haber kanalı vakaların görüldüğü başkent Pyongyang’ın son iki gündür kapanma durumunda olduğunu duyurdu: “Pek çok kaynak kapanmanın ne zaman biteceğinin belli olmamasının şehirde ‘panik alışverişine’ sebep olduğunu ifade ediyor.”

“Hiç kimse virüse karşı aşılanmadı”

Ülkede hastalığın tespit edilmesinin ardından Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un bir acil durum toplantısı düzenledi.

Toplantıda kararlaştırılan “maksimum” acil durum önlemleri arasında daha sıkı sınır kontrolleri ve kapanma önlemleri olduğu ifade ediliyor.

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA’nın aktardığına göre, ülkedeki “tüm iş ve üretim faaliyetleri her bir iş birimi hastalığın yayılmasını engelleyecek şekilde ‘izole’ olacak şekilde gerçekleştirilecek.”

Öte yandan, Kovid 19’un Kuzey Kore’de tespit edilmesi ülke için ciddi bir risk anlamına geliyor. The Guardian’ın atıfta bulunduğu uzmanlar, 25 milyon nüfuslu ülkede henüz kimsenin aşılanmadığını söylüyor.

Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle yürütülen Covax dağıtım programı kapsamında sunulan aşılardan uzak durmuştu.

Seul’deki Ewha Üniversitesi’nden Prof. Leif-Eric Easley, Kuzey Kore rejiminin koronavirüs vakalarının varlığını kamuoyu önünde kabul etmesinin “kamu sağlığı durumunun ciddi olduğuna” işaret ettiğini belirtiyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir