Zeynep Uzunbay kimdir? Hayatı, Eserleri

11 Temmuz 1961 yılında Sivas’ın Gemerek İlçesi’nde dünyaya gelen Zeynep Uzunbay’ın asıl adı Zeynep Özdemir’dir. 1979 yılında Kayseri Sağlık Meslek Lisesi’ni, 1985’te de Gazi üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dil ve Edebiyatı bölümünü bitirerek mezun olmuştur.

Haber Merkezi / İlk olarak Tokat’ta bir süre hemşirelik yapmış, ardından öğretmenliğe geçmiş yapmıştır. Zeynep Uzunbay’ın ilk şiiri “Bekleme Beni”dir ve 1993 yılında Çağdaş Türk Dili dergisinde yayımlanmıştır. Uzunbay’ın şiirleri ve çeşitli konulardaki yazıları ağırlıklı olarak Varlık, Damar, Yeni Biçem, gibi dergilerde yayımlanmıştır. 1995 yılında Uzunbay, “Sabahçı Su Kıyıları” isimli dosyasıyla Çankaya Belediyesi ve Damar Dergisi Yarışması’nda üçüncü olmuştur.

1998 yılında yayımlanan Yaşamaşk isimli kitabıyla da Uzunbay, 1998 Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü’ne değer görülmüştür. 2004 yılında yayımlanan şiir kitabı Kim’e Uzunbay’a Karşıyaka Homeros Şiir Ödülü’nü kazandırır. Uzun yıllar Edebiyatçılar Derneği üyeliği yapmış olan Uzunbay dernek çerçevesinde de birçok etkinlikte görev almıştır. Uzunbay, ilerleyen yıllarda özellikle çocuklar için öyküler kaleme almış, roman, inceleme ve deneme türünde de eserler vermiştir. Şiirleri İtalyanca ve İngilizceye çevrilmiştir.

Zeynep Uzunbay’ın şiirinde ortaya çıkan en bariz özelliği kendine özgü biçimde geliştirdiği kelimelerle ilişkisidir. Şair, kelimelerde şiiri bağlamında çeşitli deformasyonlara giderek onlardan yeni biçim ve anlamlar çıkarmaya çalışır. Böylelikle şiirlerine yeni kapılar aralar. Ortaya çıkan bu yeni oluşumlar onun şiirini daha çarpıcı ve özgün kılar. Uzunbay’ın şiiri genel olarak akıcı, sade ve açık olarak tanımlanır. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın