Yumurtayı Çatlatmadan Haşlamanın Püf Noktaları

Yumurta haşlanırken çatlaması sık karşılaştığımız bir sorundur. Yumurtanın çatlaması, yumurta aklarının suya kaçmasına izin verir ve bu da yumurtayı neredeyse yenmez hale getirir.

Haber Merkezi / Haşlanmış yumurta üzerlerine biraz tuz ve karabiber serperek kahvaltıda keyfini çıkarabileceğiniz en lezzetli ve sağlıklı ürünlerden biridir.

Yumurtayı haşlamak zor olabilir, ancak püf noktaları bilirseniz yumurta haşlamak çok kolay olabilir. Siz de haşlanmış yumurtaları seviyorsanız önerilerimize göz atın.

Yumurta oda sıcaklığında olmalı

Çoğu insan yumurtayı buzdolabında saklar ve dolaptan çıkarır çıkarmaz pişirmek için kullanır. Ancak yumurtayı önce oda sıcaklığına getirmek ve sonra pişirmek önemlidir. Soğuk yumurtayı haşlamak için doğrudan sıcak suya koyarsanız, çatlama ihtimali yüksektir. Bunun nedeni, gazların kabuk içinde ısınması ile genleşmesi ve basıncı artırarak çatlamalarına neden olmasıdır.

Suya tuz eklemek

Sadece bir çay kaşığı tuz, kaynatma işlemi sırasında yumurtanın çatlamasını etkili bir şekilde önleyebilir. Yumurtayı haşlayacağınız kaba su doldurun, ateşe koyun ve içine 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. Kaynama noktasına geldiğinde yumurtayı yavaşça tencereye bırakın ve mükemmel haşlamak için 10 dakika kaynatın.

Yumurtalar bir birine çarpmamalı

Kaba çok fazla yumurta koymayın. Su kaynarken yumurtalar birbirine değmemeli veya çarpışmamalı. Küçük bir kap kullanıyorsanız, bir seferde 3-4 yumurtadan fazla koymayın. Daha fazla yumurta haşlamak istiyorsanız, daha büyük bir kap kullanın veya gruplar halinde haşlayın.

Sirke

Sirke, yumurtanın çatlamasını önlemenin en kolay ve en etkili yollarından biridir. Bir yumurta için bir çay kaşığı sirke kullanmayı unutmayın. Bir kaba su doldurun ve haşlamak istediğiniz yumurta sayısına göre sirke ekleyin. Suya sirke eklemek, yumurta beyazındaki proteinlerin daha hızlı pıhtılaşmasını sağlar ve bu da yumurtadaki çatlamaları önler.

Yumurta haşlamanın doğru yolu

  • Bir kabın yarısına kadar su doldurun ve ateşe koyun,
  • Tuz veya sirke ekleyin ve suyu kaynatın,
  • Yumurtanın oda sıcaklığında olduğundan ve tencereyi aşırı doldurmadığınızdan emin olun,
  • Yumurtayı tencereye yavaşça bırakın ve bir kapakla kapatın,
  • Yumurtanın sarısı cıvık olsun istiyorsanız 6 dakika, sarısı orta kıvamda olsun istiyorsanız 8 dakika ve mükemmel pişmiş sarı elde etmek için yaklaşık 10-12 dakika pişirin,
  • Kaynatırken alevi orta ateşte tutun,
  • Yumurtayı hızlıca bir kase soğuk suya aktarın ve yaklaşık 3-4 dakika bekletin.
Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir