Yozgat: Çapanoğlu Camii

Çapanoğlu Camii; Yozgat’ın Yerköy İlçesi, Saray Kasabası, Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Caminin kitabesi yoktur. Ancak; Şamdan kitabelerine göre cami, H.1163 / M.1749 tarihinde Kapucu Başı Çapanoğlu Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Harim, güneye dikey uzanan üç sahınlıdır. Sahınları birbirinden kare kesitli, iki sıra dört ağaç ayırır. Mihrap güney – kuzey ekseninden doğuya kaymış, çokgen gövdeli bir niş şeklindedir.

Minber basit ahşaptır. Harimin kuzeyinde, önü balkon gibi çıkmış bir mahfil bulunur. İç mekanı, her duvarda ikişer tane olmak üzere, dıştan içe doğru genişleyen (kuzey cephe hariç) sekiz pencere aydınlatır. Harime, mihrap ekseninde yer alan yuvarlak kemerli bir kapıyla girilir. Harimin kuzeyinde son cemaat yeri mevcuttur. Yapı içinde süsleme olarak yalnızca ahşap süsleme kalmıştır.

Yapının eskiden tüm duvarlarında kalem işi süslemeler bulunmaktaydı. Cami dıştan boyuna dikdörtgen planlı kırma çatılıdır. Son cemaat yerinin batısında 1957 yılında yapılmış bir minare bulunmaktadır. Söz konusu cami, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 2001 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir