Yiyecek Seçimleriniz, Ne Kadar Yaşayacağınızı Belirler!

Dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden üçü olan kalp hastalığı , felç ve tip 2 diyabete karşı verilen mücadele, alışveriş listenizle kazanılabilir veya kaybedilebilir. Araştırmacılar, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kronik hastalıklara bağlı ölüm riskini artıran bir faktör olarak öne çıktığını söylüyor. 

Haber Merkezi / Çok sayıda araştırma, tabağınızdakiler ile ölüm oranı arasında net bir çizgi çiziyor. Geçen yıl yayınlanan bir araştırmaya göre, dünya çapında kalp hastalığına bağlı ölümlerin üçte ikisinden fazlası gıda seçimleriyle bağlantılı olabileceğini ortaya koydu.

2019’da yayınlanan bir araştırmada ise, sağlıklı yaşam tarzı seçimlerinin felç riskini yüzde 80 oranında azalttığı sonucuna varıldı.

Konuya ilişkin yapılan araştırmalarda, kalp sağlığını ve metabolizmayı etkilemekle ilişkilendirilen zayıf beslenmedeki bazı ortak bulgular tanımlanıyor; aşırı sodyum/tuz alımı en önemli endişe kaynakları arasında yer almakta.

Uzmanlar, sodyumun vücudunuz için gerekli bir besin maddesi olmasına rağmen, çok fazla alınmasının yüksek tansiyona (hipertansiyon) ve kalbinizi zorlayan hasarlı arterlere yol açabileceğini belirtiyor. Ve hipertansiyon, kalp hastalığına ve potansiyel olarak kalp krizi veya felç geçirmeye giden bir basamaktır.

Beslenmedeki tek sorun sadece tuz değil. Şekerli içecekler ve işlenmiş gıdalar (özellikle et, doymuş yağ oranı yüksek gıdalar) da araştırmalarda uyarı işaretleri aldı.

Daha sağlıklı beslenme

Sağlıklı beslenmeye giden yol, meyve ve sebzelerin bulunduğu ürün reyonlarından başlar. Çeşitli araştırmalara göre, Akdeniz diyeti gibi daha sağlıklı diyetler de daha fazla kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve somon, ton balığı gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin deniz ürünleri daha sağlıklı beslenmenin anahtarı.

Bu araştırmalar, beslenme alışkanlıklarınıza daha yakından bakmanız için bir uyarı görevi görüyor. Beslenmedeki kötü alışkanlıklara son verdiğiniz eylemler, hayatınızı kurtaracak eylemler olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir