Yersiniosis (kızıl ağız hastalığı) nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Yersiniosis (kızıl ağız hastalığı), yersinia adı verilen bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Dünya çapında birçok yersinia türü bulunmasına rağmen, çoğu hastalığa yersinia enterocolitica neden olur. İnsanları etkileyen diğer yersinia türleri, yersinia enterocoliticaya benzer bir hastalığa neden olan yersinia pseudotuberculosis ve vebaya neden olan yersinia pestistir.

Yersinia, soğutma ve oksijen oranı düşük ortamlar gibi olumsuz koşullarda hayatta kalabilen dayanıklı bakterilerdir. Yersiniosis önemli bir enfeksiyon olarak kabul edildi. Yaygın olmadığı için, birçok laboratuvar rutin olarak onu tanımlamak için gereken spesifik testleri yapmamaktadır.

Yersiniosisin belirtileri nelerdir?

Yersinia ile enfekte olan kişiler, enfekte olan kişinin yaşına bağlı olarak çeşitli semptomlara sahip olabilir. Çocuklarda yaygın görülen semptomları:

  • Ateş
  • Karın ağrısı ve
  • İshal (genellikle kanlıdır)

Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde en yaygın semptomları:

  • Sağ taraflı karın ağrısı ve ateş

Az sayıda vakada deri döküntüsü, eklem ağrıları veya bakterinin kan dolaşımına yayılması gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Yersiniosis semptomları genellikle bir kişi enfekte olduktan sonra üç ila yedi gün (genellikle 10 günden az) başlar ve bazen semptomlar daha uzun sürebilmesine rağmen yaklaşık bir ila üç hafta sürer. Herhangi bir hastalık belirti ve semptomunuz varsa ve olası yersinia bakteri kaynaklarına maruz kaldıysanız , doktorunuza başvurun.

Yersiniosis nasıl yayılır?

Yersiniosis genellikle gıda veya kirlenmiş su tüketimi ile ilişkilidir yersinia, ya da enfekte olmuş bir kişi ya da hayvan ile bakterilerin yersinia bakterileri. Yersinia bakterileri, enfekte kişilerin/hayvanların bağırsaklarında yaşar ve bağırsak hareketleriyle salınır. Enfekte hayvanların çiğ etleri kesim sırasında kontamine olabilir.

Tuvaleti kullandıktan veya çiğ ete dokunduktan sonra iyi bir el hijyeni uygulanmazsa, yersinia bakterisi olan bir kişi bakterileri yiyeceklere ve nesnelere aktarabilir. Bir ebeveyn veya bakıcı kontamine yiyecekleri tutarsa ​​ve bebek veya çocuğu ve yiyeceklerini, şişelerini, emziklerini veya oyuncaklarını tutmadan önce ellerini yeterince yıkamazsa, bebek veya çocuk enfekte olabilir. Ayrıca şunlardan da enfekte olabilirsiniz:

  • Kirlenmiş yiyecekler, özellikle çiğ veya az pişmiş et
  • Kontamine pastörize edilmemiş süt veya pastörize edilmemiş süt ürünleri tüketmek
  • Ağzınıza enfekte hayvanların dışkılarıyla veya enfekte insanların dışkısıyla temas eden bir şey koymak
  • Çocuklar, enfekte yavru ve kedi yavruları ile oynarken ya da sonrasında ellerini ağızlarına koyarlarsa enfekte olabilirler

Yersiniosis nasıl teşhis edilir ve tedavi edilir?

Yersiniosis genellikle dışkıda yersinia bakterisinin tespit edilmesiyle teşhis edilir. Organizma ayrıca vücudun diğer bölgelerinden alınan örneklerde de tespit edilebilir.

Sağlıklı bağışıklık sistemine sahip çoğu insan tedavi olmaksızın iyileşir. Yersiniosis tedavisi genellikle sadece semptomların tedavi edilmesini içerir. Örneğin, ishal olan kişiler dehidrasyonu önlemek için genellikle bol miktarda sıvı içmelidir. Daha şiddetli veya karmaşık vakalar antibiyotik gerektirebilir. Yersiniosisiniz olduğunu düşünüyorsanız, test, tavsiye ve tedavi için doktorunuzu görmelisiniz.

Yersiniozu nasıl önleyebilirsiniz?

En önemli önleyici tedbir iyi hijyendir. İyi bir el hijyeni uygulayın. Ellerini sabun ve suyla yıkayın:

  • Yemek yemeden önce
  • Çiğ ete dokunduktan sonra
  • Tuvaleti kullandıktan sonra
  • Başkalarına tuvalete yardım ettikten sonra
  • Bebek bezini değiştirdikten sonra
  • İshal olan bir kişiye baktıktan sonra
  • Hayvanlarla temastan sonra (köpeğinizin veya kedinizin ishali varsa, bakımını yaparken ellerinizi sık sık yıkayın) ve bir hayvanat bahçesini ziyaret ettikten sonra (bir evcil hayvan çiftliğini ziyaret ettikten sonra çocukların ellerini yıkayın)
  • Eti iyice pişirin
  • Yalnızca pastörize edilmiş süt veya süt ürünlerini tüketin
  • Gıdaları güvenle taşıyın; Çiğ et ve yenmeye hazır yiyecekler için ayrı kesme tahtaları kullanın. Çiğ et hazırladıktan sonra tüm kesme tahtalarını, tezgahları ve mutfak aletlerini temizleyin ve sterilize edin
  • İçme ve dinlenme suyu kaynaklarını hayvan ve insan dışkısından koruyun
  • Sığ kuyulardan, nehirlerden, göllerden veya derelerden su içmekten kaçının. Sadece kirlenmemiş olduğunu bildiğiniz suyu için. Emin değilseniz, örneğin en az beş dakika kaynatarak suyu kendiniz bakterilerden arındırın

Yersiniosis salgınlarına ne sebep olur?

Birçok yersiniosis vakası, çiğ veya az pişmiş domuz etinin yenmesi ile ilgilidir. Geçmişte salgınlar çikolatalı süt, tofu ve domuz eti börekleriyle (domuzların ince bağırsağından hazırlanan yiyecekler) ilişkilendirilmiştir. Ev hayvanlarında, özellikle de yavru köpeklerde ve yavru kedilerde hastalıkla bağlantılı olarak insan vakaları bildirilmiştir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir