Yatmadan Önce Egzersiz Yapmamanız İçin 3 Neden

Yoğun çalışma temposu içinde geçen günler size gece egzersiz yapmaktan başka seçenek bırakmıyor mu? Cevap evet ise, yeni bir çalışma, bunu yapmayı hemen bırakmanız gerektiğini söylüyor.

Haber Merkezi / Yeni bir araştırmaya göre, yatmadan önce egzersiz yapmak uyku döngünüzü olumsuz yönde etkileyebilir. Egzersizi düzenli ama yanlış zamanda yapıyorsanız size hiçbir fayda sağlamaz. Araştırmayla ortaya çıktı ki, gece geç saatlerde egzersiz yapmak sağlığınız üzerinde bazı olumsuz etkilere neden olabilir.

Yeni araştırmaya göre, gece geç saatlerde egzersiz yapmak kalp atışlarınızı hızlandırabilir ve uyku döngünüzü bozabilir. Egzersiz, genellikle sizi susuz bırakır ve vücuttaki stres hormonlarını serbest bırakarak uyanık kalmanıza neden olur. Spor salonundaki parlak ışıklar, uyku hormonu olan melatonin üretimini durdurur.

İşte, gece geç saatlerde egzersiz yapmamanız için üç neden daha;

Uyanıklığı arttırır;

Egzersiz yaptığınızda, adrenal bez olarak bilinen epinefrin adrenalin üretmemeye başlar. Bu durum, kalbi en üst seviyede çalıştırır ve kalp atış hızının artmasına neden olur. Aynı zamanda, kaslardaki oksijen seviyesini ve kan akışını artırır. Bütün bunlar, uykunuzu olumsuz yönde etkiler.

Yoğun egzersizler sinir sistemini uyarabilir ve normale dönmesi zaman alabilen kalp atışlarını yükseltebilir. Bu da uykunuzu bozar. Birkaç yoğun egzersiz, koşma, yüzme, bisiklete binme ve ağır halter içerir.

Sinir sistemi uyarılır;

Sinir sisteminin uyku öncesi toparlanmak için zamana ihtiyacı vardır. Sinir sistemi aşırı yüklendiğinde, vücudun sallanmasına ve titremesine yol açarak kas ağrısına, ağrıya ve yetersiz uykuya neden olabilir.

Kas gelişim sürecini etkiler;

Yoğun tempoda bir antrenman yaptığınızda kaslarınız kırılır ve yırtılır. Dinlenmek, kasları sağlıklı tutmanın ve büyümelerini artırmanın başlıca yoludur. Yatmadan önce yapılan egzersiz uykunuzu bozabileceği gibi kas büyüme sürecini de bozabilir.

Uzmanlar, gece geç saatlerde egzersiz yapmanın olumsuz etkileriyle mücadele etmek için üç basit yol önermektedir:

  • Yatmadan en az üç saat önce egzersiz yaptığınızdan emin olun
  • Kaslarınızı gevşetmek için sıcak bir duş alın
  • Rahatlatıcı etki için yatak odanızda biraz uçucu yağ yakabilir veya banyo suyunuza biraz karıştırabilirsiniz
Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir