Yalova: Armutlu, Eski Hamam

Eski Hamam; Yalova’nın Armutlu İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’ne 3 km. mesafedeki hamama, şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Eski Hamam; Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 10.03.1990 tarih ve 976 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.

Eski Hamam’ın giriş cephesi doğudadır. Kadınlar ve erkekler hamamlarından oluşmaktadır. Hamamın orijinal bölümleri taştan yapılmıştır. Soyunmalık bölümleri 2007 yılında yapılan restorasyonlarla eklenmiştir. Bu bölümden girildiğinde göbek taşı ve kurnaların olduğu alana geçilir. Bu bölümlerin üzeri kubbeyle örtülüdür.

Armutlu adının “Armoda veya Armodies” sözcüklerinden geldiği sanılmaktadır. Bu sözcüklerin sözlük anlamlarına bakıldığında donanma veya donanmaya gözcülük eden kimseler anlamına gelmektedir. Eski bir yerleşim merkezi olan Armutlu bir çok isim değiştirerek, Armutlu adını almıştır. Eski adlarından bazıları ise Enrutluk, Emrudili, Imrudili olarak bilinmektedir.

Bu şirin ilçenin eski bir geçmişe dayanması Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatnamesi’nde 1050 senesine dayanan ve sefer ayının 9. gününe denk gelen satırlarında Mudanya ilçesine vardıklarını, oradan bir gemi ile Bozburun İskelesine geldiklerini ve bir koydan söz eder. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde adı geçen koyun, Armutlu olduğu sanılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir