WAS İlişkili Bozukluklar Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

WAS ile ilişkili bozukluklar, WAS genindeki mutasyonların neden olduğu, bağışıklık sistemini etkileyen bir dizi koşuldur. Bu bozukluklar arasında Wiskott-Aldrich sendromu, X’e bağlı trombositopeni ve X’e bağlı konjenital nötropeni yer alır. WAS geni anormalliği, WASP proteininde düşük trombosit sayısına (trombositopeni) yol açan bir eksiklikle sonuçlanır. 

Haber Merkezi / WAS ile ilgili bozukluklar genellikle bebeklik döneminde ortaya çıkar ve kanlı ishal, tekrarlayan enfeksiyonlar, pullanma, kaşıntı, deri döküntüleri (egzama) ve ciltte küçük mor lekelerin ortaya çıkması (peteşi) ile karakterize edilir. Pneumocystis carinii pnömonisi (PCP) gelişimi ve kafa içi kanama olası erken, yaşamı tehdit eden komplikasyonlardır.

Daha sonraki potansiyel komplikasyonlar arasında kırmızı kan hücrelerinin yıkımı (hemolitik anemi), artrit, vaskülit ve böbrek ve karaciğer hasarı yer alır. Etkilenen kişilerde, özellikle Epstein-Barr virüsüne maruz kaldıktan sonra lenfoma gelişme riski artar. WAS ile ilgili bozukluklar, aynı ailedeki bireylerde bile son derece değişkendir.

Belirtileri ve semptomları

WAS ile ilişkili bozukluklar, WAS genindeki mutasyonların neden olduğu, bağışıklık sistemini etkileyen bir dizi koşuldur. Bu bozukluklar arasında Wiskott-Aldrich sendromu, X’e bağlı trombositopeni ve X’e bağlı konjenital nötropeni yer alır.

Wiskott Aldrich sendromunun belirtileri genellikle bebeklik döneminde başlar. Bu durumun orijinal tanımı, üç özelliğin bir kombinasyonunu içeriyordu: kanlı ishal, anormal kanama bölümleri ve/veya ciltte küçük mor noktalar (peteşi); pullanma, kaşıntılı deri döküntüleri (egzama); tekrarlayan kulak enfeksiyonları. Küçük trombosit boyutuyla bağlantılı olarak düşük trombosit sayısı (trombositopeni) genellikle doğumda mevcuttur, ancak trombosit sayıları başlangıçta normale yakın olabilir. 

Kafa içi kanama, WAS’ın yaşamı tehdit eden olası bir komplikasyonudur. Egzama, etkilenen bireylerin yaklaşık %80’inde görülür ve hafif ila şiddetli arasında değişebilir. WAS’li erkek çocukların tekrarlayan bakteriyel ve viral enfeksiyonlar için artmış bir riski vardır. Pneumocystis carinii pnömonisinin (PCP) gelişimi, yaşamı tehdit eden olası bir komplikasyondur. 

Otoimmün bozukluklar, hayatta kalanlarda yaygındır ve kırmızı kan hücrelerinin yıkımını (hemolitik anemi), artriti, vasküliti ve böbrek ve karaciğer hasarını içerir. Bir otoimmün bozukluk geliştirme riski yaşla birlikte artar. WAS’li erkek çocukların, özellikle Epstein-Barr virüsüne maruz kaldıktan sonra lenfoma geliştirme riski yüksektir. Lenfomalar genellikle beyin, akciğer veya gastrointestinal sistem gibi alışılmadık yerlerde bulunur.

X’e bağlı trombositopenisi olan erkeklerde egzama veya immün disfonksiyon olmadan trombositopeni vardır Klinik semptomların örtüşmesi, WAS protein ekspresyonundaki değişkenlikler ve bu bozukluklardaki mutasyonların örtüşmesi nedeniyle bir hastayı XLT veya WAS olarak sınıflandırmak her zaman mümkün değildir.

X’e bağlı konjenital nötropeninin son derece nadir olduğu düşünülmektedir ve tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonlar, kandaki nötrofillerin (en yaygın beyaz kan hücresi türü) sayısında anormal bir azalma ve anormal kemik iliği gelişimi ile karakterize edilir.

Nedenleri

WAS ile ilgili bozukluklar, neredeyse yalnızca erkeklerde ortaya çıkan X’e bağlı resesif genetik hastalıklardır. X’e bağlı resesif genetik bozukluklar, X kromozomundaki anormal bir genin neden olduğu durumlardır. WAS ile ilgili bozukluklara, X kromozomundaki WAS geninde WASP proteininin eksikliğine yol açan bir mutasyon neden olur. WASP proteini, çoğu kan hücresinin yapısında ve işlevinde önemlidir.

Dişilerde iki X kromozomu vardır ancak X kromozomlarından biri “kapalı” durumdadır ve o kromozom üzerindeki tüm genler inaktive edilmiştir. X kromozomlarından birinde hastalık geni bulunan dişiler, bu bozukluğun taşıyıcılarıdır. Taşıyıcı dişiler genellikle bozukluğun semptomlarını göstermezler çünkü genellikle “kapalı” olan anormal gene sahip X kromozomudur.

Bir erkeğin bir X kromozomu vardır ve eğer bir hastalık geni içeren bir X kromozomunu miras alırsa, hastalığı geliştirecektir. X’e bağlı bozuklukları olan erkekler, hastalık genini taşıyıcı olacak tüm kızlarına aktarır. Bir erkek, X’e bağlı bir geni oğullarına geçiremez çünkü erkekler, erkek yavrulara her zaman X kromozomları yerine Y kromozomlarını aktarır.

Teşhis

Klinik özellikler ve laboratuvar testlerine dayanarak WAS ile ilişkili bir bozukluktan şüphelenilmektedir. Test, düşük trombosit sayısını ve küçük trombosit boyutunu gösterir ve bazen anormal serum immünoglobulin seviyeleri gösterir: düşük IgM, yüksek IgA ve IgE, azalmış mutlak CD8+ T hücresi sayısı ve azalmış doğal öldürücü hücre işlevi. Kan hücrelerinde WASP proteininin azalması veya olmaması tanıyı güçlendirir. Teşhisi doğrulamak için WAS geni için moleküler genetik testler mevcuttur.

Tedavisi

Şu anda WAS ile ilişkili bozuklukları iyileştirmek için mevcut olan tek tedavi, allojenik bir donörden kemik iliği naklidir. Allojenik donörler, alıcıyla eşleşen insan lökosit antijenlerine (HLA) sahip olmalıdır. Bir “histo-uyumluluk antijenleri” formu olan insan lökosit antijenleri (HLA), vücudun dokularında bulunur ve bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olarak işlev görür. Bir kişinin dokularındaki spesifik HLA tipi kalıtsaldır ve kişinin “doku tipi” olarak bilinir.

Dokular nakledildiğinde, vericinin ve alıcının HLA doku tipleri naklin sonucunu etkiler. Örneğin, HLA doku tipleri alıcınınkine çok yakın olan bir donör bulunabiliyorsa, verici dokudaki histo-uyumluluk antijenleri yabancı olarak tanınmayabilir ve bu nedenle alıcının bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğramayabilir, bu da başarılı transplantasyon şansını artırır. Kardeşler veya diğer kan akrabaları, alıcınınkine çok benzeyen HLA tiplerine sahip olma olasılığı en yüksektir. Eşleştirilmiş sağlıklı bir kardeşten veya yakın akraba olmayan bir donörden kemik iliği nakli alan WAS’lı erkek çocukların, prosedür beş yaşından önce yapılırsa, iyileşme şansı %85’ten fazladır.

WAS ile ilişkili bozukluklar için destekleyici bakım, PCP’ye karşı profilaksi ve enfeksiyonlar için uygun antimikrobiyal tedaviyi içerir. intravenöz immünoglobulin. rutin çocukluk aşıları ve egzamanın topikal steroid tedavisi ile tedavisi. Önemli kanamanın tedavisi bazen trombosit transfüzyonlarını içerir. Kemik iliği transplantasyonunu takiben geç ölüm riskini arttırdığı için splenektomi artık önerilmemektedir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir