Vladimir Putin’den ‘Küresel Savaş’ Uyarısı

Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanya’sına karşı 2. Dünya Savaşı’ndaki zaferinin kutlandığı “9 Mayıs Zafer Günü” dolayısıyla Moskova’daki Kızıl Meydan’da her yıl olduğu gibi bu yıl da askeri geçit töreni düzenlendi.

Devlet Başkanı Putin, tören alanında gazilerle tek tek tokalaştı. Konuşması sırasında hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Törende konuşan Putin, “Rusya Ukrayna’da ‘kabul edilemez bir tehdit’ ile karşı karşıyaydı. Orada ana vatanımızın güvenliğini savunuyoruz.” dedi.

NATO’nun Rusya’ya komşu topraklarda konuşlanmaya başladığını belirten Putin, uzlaşma arayışlarına rağmen NATO ülkelerinin Moskova’nın çağrılarına kulak asmadığını söyledi.

Putin, “Kırım’a bir saldırı için hazırlıklar yapıldı, her şey neo-Nazilerle bir çatışmanın olacağını gösteriyordu. Bu kaçınılmazdı.” diye konuştu. Putin ayrıca, “küresel bir savaşın önüne geçilmesi için her şey yapılmalı” dedi.

Bu arada hava koşulları nedeniyle savaş uçaklarının yapacağı bazı gösterilerin iptal edildiği belirtildi.

Zelenskiy: Tek bir toprak parçasından dahi vazgeçmeyeceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sının yenildiği 9 Mayıs’ın yıl dönümüne bir mesaj yayımladı ve Rusya’ya karşı verdikleri savaşı kazanacaklarını söyledi.

Yazılı açıklamada Zelenskiy, “Nazizme Karşı Zafer Günü’nde yeni bir zafer için savaşıyoruz. Yol çok zorlu ama ama kazanacağımızdan şüphemiz yok” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, halkının tarihte birçok kez kendi topraklarını savunmak için savaştığını ve kendi yollarını çizen ‘özgür insanlar’ olduğunu vurguladı.

Stoltenberg: Avrupa’daki barış paramparça oldu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise sosyal medya hesabından Zafer Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Rusya’nın Ukrayna’daki yasadışı savaşı Avrupa’daki barışı paramparça ederken, NATO’daki transatlantik bağımızı, değerlerimizi korumak ve insanlarımızı güvende tutmak her zamankinden daha önemli” diye yazdı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir