Vertebroplasti/Kifoplasti nedir? Faydaları, Riskleri

Kifoplasti / vertebroplasti, omurganızın (omur gövdesi) ön kısmını oluşturan kalın kemik kütlesindeki küçük kırıklar olan vertebral gövde kompresyon kırıklarını tedavi etmenin yollarıdır. Omurga gövdesi kırıkları, bir omurun çökmesine veya sıkışmasına neden olarak omurganızın kısalmasına ve öne doğru eğilmesine neden olur.

Bu, ağrıya ve kifotik (kambur) bir deformiteye neden olabilir. Kemiklerin incelmesi veya osteoporoz , vertebral kompresyon kırıklarının ana nedenidir. Omurga tümörlerine bağlı patolojik kırıklar da bir neden olabilir.

Kifoplasti / vertebroplasti işlemlerine kimler adaydır? Ne tür koşullar tedavi edilir?

Kifoplasti / vertebroplasti genellikle osteoporotik veya patolojik vertebral kompresyon kırıklarının neden olduğu ağrılı ilerleyici (artan) sırt ağrısı olan kişiler için ayrılmıştır. Bu prosedürler için adaylar, kırıklar nedeniyle genellikle daha az hareket etme ve işlev görme becerisine sahiptir.

Kifoplasti / vertebroplasti adayı olmak için ağrınızın vertebra kırığı ile ilgili olması ve disk herniasyonu, artrit veya stenoz (daralma) gibi diğer sorunlardan kaynaklanmaması gerekir. Omurga röntgenleri, kemik taramaları ve bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) taramaları gibi görüntüleme testleri, bir vertebra kırığının varlığını doğrulamak için istenebilir. Osteoporozunuz varsa, sağlık uzmanınız çift enerjili x-ışını absorpsiyometri (DXA) taraması isteyebilir.

Kifoplasti / vertebroplasti işlemi sırasında ne tür anestezi kullanılır?

Kifoplasti / vertebroplasti, sağlık hizmeti sağlayıcısına ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak, genellikle genel veya lokal anestezi kullanılarak gerçekleştirilen minimal invaziv prosedürler olarak kabul edilir.

Yatarak veya ayakta tedavi prosedürü mü?

Prosedür tipik olarak ayakta tedavi prosedürü olarak gerçekleştirilir. Aynı gün eve gönderileceksiniz.

İşlemden önce ne olur?

Prosedürünüzden önceki bir randevuda sağlık uzmanınız şunları yapabilir;

  • Tipik bir fiziksel muayene
  • Omurganızın röntgenini çektirme
  • Son hastalıklar hakkında bilgi alma
  • Sahip olabileceğiniz herhangi bir alerji hakkında bilgi alma
  • Aldığınız ilaçlar
  • Kan testleri
  • Aspirin, nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ve kan sulandırıcıları almayı bıraktınız mı? sorulacak
  • İşlemden üç saat öncesine kadar hiçbir şey yemeyi veya içmeyi bıraktınız mı? sorulacak
  • Metal takılar takmamanı söyleyecekler
  • Size bol ve rahat giysiler giymenizi söyleyecekler

Prosedür nasıl işliyor?

Kifoplasti / vertebroplasti prosedürü sırasında karnınızın üstüne yatacaksınız. Sağlık görevlisi, trokar adı verilen içi boş bir iğneyi cildinize ve omurunuza sokacaktır. Trokarı uygun konuma yönlendirmek için floroskopi adı verilen bir tür röntgen kullanılır.

Trokar yerleştirildikten sonra, ya çimento (vertebroplasti) ya da şişirilebilir balon benzeri bir cihaz (kifoplasti), trokar aracılığıyla omur içine yerleştirilir. Kifoplasti sırasında balon şişirildikçe kemik çimentosu ile doldurulacak bir boşluk açar.

İşlemden sonra ne olur?

Kifoplasti / vertebroplastiden sonra sizi eve götürecek birine ihtiyacınız olacak. Normal aktivitelere dönebilirsiniz, ancak en az altı hafta boyunca ağır kaldırmak gibi zor çabalardan kaçınmaya çalışın.

Hemen ağrı kesici hissedebilirsiniz veya birkaç gün sürebilir. İşlemin kendisinden kaynaklanan ağrı iki ila üç gün içinde geçmelidir. Bandajı iki gün açık tutun. Banyo yapmak yerine duş alın. Sağlık uzmanınızın verdiği diğer talimatları dinleyin.

Kifoplasti / vertebroplastinin faydaları nelerdir?

Kemik çimentosu omur içerisine yerleştirildikten sonra (vertebroplasti) hastaların yüzde 75’i tekrar aktif hale gelir. Semptomsuz olabilirsiniz ve fizik tedavi veya rehabilitasyon yapmanız gerekmeyebilir.

Riskler nelerdir?

Kifoplasti / vertebroplasti çok düşük risklidir. Enfeksiyon, kanama, artan sırt ağrısı veya uyuşma ve karıncalanma gibi küçük bir ihtimal var. Osteoporozunuz varsa, omurganızdaki diğer omur gövdelerinde ek kırıklar geliştirme riski vardır. Bu riski önlemek için, sağlık uzmanınız kemik kalitenizi iyileştirmek için ilaç kullandığınızdan emin olmak isteyecektir.

Kifoplasti / vertebroplasti ağrılı mıdır?

Trokarın yerleştirildiği bölgede ağrı hissedebilirsiniz. Ancak bu, birkaç gün içinde çözülmelidir. Bölgeye buz uygulamak, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Kifoplasti / vertebroplasti ne kadar etkilidir?

Kifoplasti / vertebroplasti genellikle işlemden sonraki 48 saat içinde ağrının giderilmesini ve hareket kabiliyetinin (hareketin) artmasını sağlar. Bununla birlikte, bazı durumlarda, hemen ağrı kesici hissedebilirsiniz.

İşe / okula ne zaman dönebilirim?

Hastaların çoğu, vertebra kırılmasından önce yaptıkları olağan aktivitelerinin çoğuna geri dönerek sonuçlardan memnundur.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın
  1. Merhaba
    Bel veya omurgaya bu işlemden sonra hasta kış aylarında soğuktan o bölgelerde ağrı çok hissediyormuş bu doğrumu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir