Ventriküler Septal Defektler Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Ventriküler septal defektler (VSD) doğumda mevcut olan (konjenital) kalp kusurlarıdır. Normal kalbin dört odası vardır. Atriyum olarak bilinen iki üst bölme, kulakçık septumu olarak bilinen fibröz bir bölme ile birbirinden ayrılır. İki alt bölme ventrikül olarak bilinir ve ventriküler septum ile birbirinden ayrılır. Valfler kulakçıkları (sol ve sağ) ilgili karıncıklara bağlar. Arteriyel dolaşımın ana damarı olan aort, kanı sol ventrikülden kalpten uzağa taşır.

Haber Merkezi / Ventriküler septum defektleri ventriküler septumun herhangi bir bölümünde oluşabilir. Kusurun boyutu ve yeri semptomların şiddetini belirler. Küçük ventriküler septal defektler kendi kendine kapanabilir veya çocuk olgunlaştıkça ve büyüdükçe daha az önemli hale gelir. Orta büyüklükte kusurlar, anormal derecede hızlı bir solunum hızı (takipne), hırıltı, alışılmadık derecede hızlı kalp atışı (taşikardi), genişlemiş karaciğer (hepatomegali) ve/veya gelişme geriliği ile karakterize edilen konjestif kalp yetmezliğine neden olabilir. Büyük ventriküler septal defektler, bebeklik döneminde hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Kanı kalpten akciğerlere (pulmoner arter) taşıyan atardamar içindeki basıncın sürekli yükselmesi akciğerlerde kalıcı hasara neden olabilir.

Belirtileri ve semptomlar

Küçük ventriküler septal kusurları olan bebekler, kalp ve kapakçıklara yayılan bir enfeksiyon (enfektif endokardit) yaşamadıkları sürece hiçbir semptom göstermeyebilirler. Hastalığın bu formu Roger hastalığı olarak bilinir.

Orta derecede ventriküler septal defekti olan bebekler konjestif kalp yetmezliği semptomları yaşayabilir. Bunlar, beslenme veya aktivite dönemlerinde aşırı yorgunluk ve nefes alma güçlüğünü içerebilir. Bazı bebekler yetersiz beslenme yaşayabilir; soğuk, grimsi kollar ve bacaklar; ve/veya hızlı, sığ nefes alma. Orta büyüklükteki ventriküler septal defektler ayrıca kalbin anormal büyümesi (kardiyomegali) ve kalp üfürümleri ile karakterize edilir.

Büyük bir ventriküler septal defekt, bebeklerde ciddi semptomlara neden olabilir. Septum tamamen yoksa, 2 ventrikül tek bir oda oluşturmak için bir araya gelir. Bu durum ortak ventrikül veya kor triloküler biatriatum olarak bilinir. Bebeklerde ve çocuklarda büyük kusurlar genellikle büyüme geriliğine ve ilerleyici kalp yetmezliğine neden olur. Diğer semptomlar yetersiz beslenmeyi içerebilir; ciltte, dudaklarda ve ağızda hafif mavimsi bir renk değişikliği (siyanoz); hızlı zor nefes alma; Akciğerlerde ve kalbin çevresinde aşırı sıvı birikmesi (pulmoner ödem) ve/veya kalbe kan gönderen ana arterdeki basıncın yükselmesi (pulmoner arter hipertansiyonu).

Ventriküler septal kusurları olan daha büyük çocuklar ve yetişkinler, pulmoner kan damarlarının ilerleyici bozukluğu (vasküler obstrüktif hastalık) ile karakterize edilen Eisenmenger sendromu geliştirebilir. Semptomlar göğüs ağrısı, fiziksel efordan sonra nefes almada zorluk (nefes darlığı) ve bayılma olaylarını içerebilir. Diğer semptomlar arasında akciğerlerden kanın öksürmesi (hemoptizi) ve dolaşımdaki kanda anormal derecede düşük oksijen seviyeleri (hipoksi) yer alabilir. Zamanla, hipoksi parmaklarda çomaklaşmaya ve kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasına (polisitemi) neden olabilir.

Küçük veya orta büyüklükte ventriküler septal kusurları olan bazı bebekler, kapakçıkların ve kalp zarının (enfektif endokardit) akut iltihaplanması için yüksek risk altında olabilir.

Nedenleri

VSD’lerin kesin nedeni bilinmemektedir. Bu kusurlar muhtemelen bir embriyonun gelişimindeki hataların sonucu olarak ortaya çıkar. Fetal gelişimin erken döneminde sol ve sağ ventrikülleri ayıran bir duvar (septum) yoktur. Fetüs büyüdükçe, alt odayı iki ventriküle ayıran kas duvarı da büyür. Kas sağlam bir duvar oluşturmazsa, bir delik kalır ve buna ventriküler septal kusur denir. Bu gelişimsel hataların neden ve nasıl olduğu tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak araştırmalar, bunların hem genetik hem de çevresel (multifactorial) birçok faktörün karmaşık etkileşimi sonucu ortaya çıkabileceğini düşündürmektedir.

Teşhisi

Ventriküler septal defektlerin teşhisi, kapsamlı bir klinik değerlendirme ve doktorların kalbin yapısını ve işlevini ve ayrıca kusurun tam doğasını değerlendirmesine olanak tanıyan özel testlerle doğrulanır. Röntgen çalışmaları ve elektrokardiyogram (EKG) sonuçları tanıyı doğrulamaya yardımcı olabilir. Bir prosedürde, ultrasonik dalgalar kalbe doğru yönlendirilir (Doppler ekokardiyogram), doktorların kalbin ve çevresindeki damarların hareketini ve işlevini incelemesine olanak tanır. Kalp kateterizasyonu sırasında, büyük bir damara küçük içi boş bir tüp (kateter) sokulur ve kalbe giden kan damarlarından geçirilir. Bu prosedür, doktorların kalpteki kan akış hızını belirlemesine, kalp içindeki basıncı ölçmesine ve anatomik anormallikleri tam olarak belirlemesine olanak tanır.

Tadavisi

Ventriküler septal defektler için kesin tedavi cerrahi olsa da, bu defektleri olan tüm bebekler için önerilmeyebilir. Kendi kendine kapanabilen veya çocuk olgunlaşıp büyüdükçe önemi azalan küçük ventriküler septal defektleri olan bebeklerde cerrahi endike değildir. Konservatif tedavi, semptomların ve kalp fonksiyonunun dikkatli bir şekilde izlenmesini içerebilir.

Ventriküler septal kusurları olan bebeklerin ameliyat öncesi tıbbi tedavisi, konjestif kalp yetmezliği ile ilgili semptomların tedavisini içerir. Digoksin gibi ilaçlar düzensiz kalp atışlarını ve aşırı hızlı kalp atışlarını (taşikardi) önlemeye yardımcı olabilir. Diyette tuzun kısıtlanması, vücuttaki fazla sıvının atılmasına yardımcı olan ilaçlar (diüretikler) ve yatak istirahati de konjestif kalp yetmezliği için etkili tedaviler olabilir.

Ventriküler septal defekti olan bebeklerde beslenme hususları da önemlidir. Solunum yolu enfeksiyonları şiddetli ve erken tedavi edilmelidir. Kalp zarının ve kapakçıkların (endokardit) bakteriyel enfeksiyon riski nedeniyle, ventriküler septal kusurları olan bireylere, diş çekimi gibi diş prosedürleri de dahil olmak üzere herhangi bir cerrahi prosedürden önce antibiyotik ilaçlar verilmelidir.

Konservatif tedaviden sonra semptomlar devam ederse, ventriküler septal defektleri onarmak için genellikle açık kalp ameliyatı önerilir. Bebeklik veya çocukluk döneminde yapılan cerrahinin başarı oranı yüksektir ve pulmoner vasküler hastalığı önleyebilir. Defektin onarımı için birkaç cerrahi prosedürden biri düşünülebilir. Kesin prosedür, kusurun ciddiyetine ve konumuna göre seçilir. Ameliyat, septumdaki deliğin dikişlerle (dikişler) veya yamayla (dakron veya allogreft) kapatılmasından oluşabilir.

Ventriküler septal kusurları olan bebeklerde cerrahi onarım için diğer endikasyonlar, tıbbi tedaviye yanıt vermeyen konjestif kalp yetmezliği, zayıf kilo alımı ve/veya önemli pulmoner arter hipertansiyonunu içerir. Kalp anormal şekilde büyüdüğünde (kardiyomegali) veya akciğerlere kan girişine dirençle birlikte kalbin solundan sağına önemli bir kan değişimi (şant) olduğunda da ameliyat önerilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir