Vecihi Timuroğlu kimdir? Hayatı, Eserleri

29 Ekim 1927 yılında Sivas’ın Kangal İlçesi’nde dünyaya gelen Vecihi Timuroğlu, 23 Ekim 2014 tarihinde Ankara’da kalp yetmezliğinden vefat etti. Tam adı Sadık Vecihi Timuroğlu’dur. Sadık Munzuroğlu, Mehmet Kürşat, Hüseyin Hakir ve Dr. Ali Hakir takma adlarını da kullandı.

Haber Merkezi / Vecihi Timuroğlu, Akile Hanım ile özel idare müdürü Hüseyin Avni Timuroğlu’nun oğludur. Ankara Necatibey İlkokulu, Diyarbakır Ortaokulu ve Erzurum Lisesi’ni bitirdikten sonra 1950 yılında  Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Liselerde edebiyat öğretmeni ve yönetici olarak görev yaptı.

Zülfüyar, Evrim, Türkiye Yazıları, Yazın Dergisi ve Oluşum dergilerinde kurucu ve yönetici oldu. Barış gazetesinin sanat sayfasını yönetti. Ceyhun Atuf Kansu ve Ahmet Kutsi Tecer’in bütün şiirlerini yayıma hazırladı. Bir Sürgünün Ezgileri adlı eseri 1983 yılında toplatıldı ve kendisi on yıla mahkum edildi. 1985’te aklandı.

Vecihi Timuroğlu’nun ilk yazısı 1940 yılında Diyarbakır’da yayımlanan Dicle gazetesinde, ilk şiiri ise Varlık dergisinde çıktı. Şiir, deneme, çeviri ve eleştiri yazıları Yeditepe, Varlık, Türk Dili, Evrim, Yücel, Türkçe, Yeni Edebiyat, Özün, Yazko Edebiyat, Adam Sanat, 2000’e Doğru, Düşlem ve Morca dergileri ile Ulus, Yenigün, Barış, Vatan ve Cumhuriyet gazetelerinde yayımlandı. Şiirlerinde çağdaş acıların sebep olduğu duyarlılıkların, doğunun türkü ve deyişlerinden özümsenmiş zenginliklerle kaynaşmış olduğu belirtilir.

Türkiye Yazar Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, Nazım Hikmet Vakfı, Sinematek ve Türkiye Sanat Kurumu üyesi olan Vecihi Timuroğlu, 1973 Barış Gazetesi Şiir Ödülü, Kurtuluş Savaşçısı Atatürk adlı eseri ile 1981 Spor-Toto Ödülü ve 1998 Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülü’nü almıştır.

Eserleri;

Deneme; Göz Göz Olmak, Mektuplar, Yazınımızdan Portreler, Şiirin Büyücü Kızı İmge, Aşk Üzerine, İslâm’da Akıl Üzerine Bir Deneme, Yunus Emre Üzerine Bir Deneme

Şiir; Bura Yemendir, Tut Beni Sevda Çağırır, Bir Sürgünün Ezgileri; Dersim’in Ağıtı, Kardaşım Oğul, Merhaba Oğlum, Siyah Bir Güldür Ölüm, Bülbülleri Ne Yaptılar?, Büyü

Derleme; Atatürk Şiirleri, Atatürk ve Kuvayı Milliye Şiirleri

Hikaye; Minnacık Kadın.

Masal; Fırat’a Masallar

Çeviri; Vâridât  (Şeyh Bedrettin’den)

Araştırma-İnceleme; Kurtuluş Savaşçısı Atatürk, Simavne Kadısıoğlu Şeyh Bedrettin ve Varidât, Melih Cevdet: Bilge ve Duyarlı / Kürşat’la Söyleşi, Cahit Külebi: Hırçın ve Lirik, Ceyhun Atuf Kansu, Yazınımızdan Portreler, İnancı Uğruna Öldürülenler, Mevlâna, Ahmet Kutsi Tecer, Cahit Külebi, Melih Cevdet Anday, Orhan Kemal, Ahmed Arif, Dersim Tarihi, Türk İslâm Sentezi, Atatürk’ün Söylevi Üzerine, Nasrettin Hoca’nın Düşünce Dünyası, Yunus Emre Üzerine Bir Deneme

Paylaşın