Vatandaşların Bankalara Borcu Bir Haftada 16,5 Milyar TL Arttı

16-23 Eylül haftasında vatandaşların bankalara olan borçlarında 16,5 milyar TL’lik artış olurken, son 5 ayda ise bu artış 225 milyar TL’ye yükseldi. Vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu ise 1,5 trilyona dayandı. 

Bankalar kârlarını katlayarak artırırken, vatandaş ise yoksullaşmaya devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, iktidarın ekonomi politikalarına vurgu yaparak vatandaşların bankalara olan borcundaki artışa dikkat çekti ve verileri paylaştı.

“Yurttaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu 1,5 trilyona dayandı. Kredi kartı ve tüketici kredisi borçları nedeniyle bu yıl ocak-ağustos döneminde bankalara ödenen faiz ise 112,2 milyar TL oldu” diyen Başevirgen, ödenen faiz tutarının da geçen yılın aynı dönemine göre 38 milyar TL attığını belirtti.

‘Bankalar altın çağını yaşıyor’

Evrensel’de yer alan habere göre; bankaların 2022 yılının ilk 8 aylık dönemindeki karının, 2021 yılının tamamındaki karın yüzde 273’ü kadar olduğunu söyleyen Başevirgen, “Yurttaşlardan düşük faizle mevduat toplayıp bu mevduatı piyasaya neredeyse 2 katı faiz oranı ile satan bankalar altın çağını yaşıyor. Bankacılık sektörü bu yılın ilk 8 aylık döneminde net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 420,5 oranında artırarak 252,2 milyar TL’ye kadar çıkardı. Bu dönemde kamu bankalarının karı önceki yıla göre yüzde 509,7 oranında, diğer bankaların karı ise yüzde 394,1 oranında artarak rekor üstüne kırmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

16-23 Eylül haftasında yurttaşların bankalara olan borçlarında 16,5 milyar TL’lik artış olduğunu ve son 5 ayda ise bu artışın 225 milyar TL’ye yükseldiğini kaydeden Başevirgen, “Bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu takiptekiler de dahil bir trilyon 337 milyar TL’ye yükseldi. Yurttaşların bu borcunun 993 milyar TL’si bireysel kredilerinden, 345 milyar TL’si de kredi kartı borçlarından kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 7,7 milyar TL’lik, kredi kartı borçlarında ise 8,8 milyar TL’lik artış yaşandı” bilgisini paylaştı.

Başevirgen, “Geçinmek zorunda olan fakat cebinde parası olmayan vatandaşlar ne yazık ki banka kredilerine ve kredi kartlarına yüklenmeye devam ediyor” dedi.

’36 milyon 362 bin kişinin kredi kartı borcu var’

Bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısının 659 bin, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısının ise 538 bini geçtiğini söyleyen CHP’li Başevirgen, “Rakamlar gerçekten korkunç boyutlara ulaştı. Ülkede 36 milyon 362 bin kişinin kredi borcu var. Bu kişilerin 4 milyon 144 bin 303’ü takipte. Bu da, ülkemizde ortalama 25 milyon hane olduğu düşünüldüğünde her yüz haneden 70’inin krediyle yaşadığı anlamına geliyor. Yaşanan hayat pahalılığına karşın gelirin azlığı yurttaşları sürekli borçlanmak zorunda bırakıyor. Bir yerden alıp, başka bir yerin borcunu kapatmaya çalışan yurttaşlar için borç artık döndürülemez hale geldi” diye konuştu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir